Партиите от Реформаторския блок се стягат за общ конгрес на коалицията преди предсрочните парламентарни избори напролет. Идеята не е нова - коалицията да си избере общ председател и ръководство, да промени правилата за взимане на решения и да изгради критерии за явяването на избори. Това съобщиха пред Клуб Z представители на партиите в Блока.

В момента в него участват СДС, ДБГ, НПСД, БЗНС и БНД. Останки от Гражданския съвет, формиран още при създаването на РБ през 2013 година, също са част от коалицията, въпреки че никой от действащите депутати от гражданската квота не остана там. Сред "гражданите" в настоящия вариант на обединението са бившият образователен министър Тодор Танев, както и здравният министър в оставка Петър Москов. Последният бе изключен от ДСБ преди няколко седмици, а ръководството на партията напусна още като реши, че остава министър в кабинета "Борисов-2", въпреки че тъмносините излязоха в опозиция.

 

Конгресът на РБ най-вероятно ще е в края на февруари или началото на март, но още няма дата, твърдят партийци. Има и два варианта за управление на коалицията - с избран единен председател с мандат или с ротационно председателство, в което да се редуват водачите на партиите. 

Преди да се свика общият форум обаче, формациите трябва да вземат решение за участие.

СДС свиква Националния си съвет на 17 януари. Там трябва да се вземе решение за утвърждаване на Блока. Преподписаното след президентските избори споразумение за продължаване на Реформаторския блок все още не е утвърдено от партийните органи.

През седмицата вече бившият лидер на СДС-София Любен Петров бе свален от поста, след като се разбра, че е "за" преговори с ДСБ за изборите и против продължаването на коалицията с партията на Меглена Кунева. Никой от членовете на централното ръководство на СДС не застана на същата позиция.

Според източници на Клуб Z обаче в сините редици има партийци, които настояват за преговори с ДСБ. На "Раковски" 134 вариантът бил хората на Радан Кънев да бъдат "върнати" чрез преговори в коалицията, но да нямат такава тежест, каквато в първоналачния формат. Това, за което преговарят в РБ в момента, е "тежестта" на всяка от партиите в коалицията при взимане на решения да е разпределена ясно. Например СДС и ДБГ да имат по 30% от местата в ръководните органи, а останалите 40% да се разпределят между "по-малките" участници и ДСБ, ако те се върнат. Това, разбира се, засега е малко вероятен сценарий.

Междувременно в ДСБ се работи за общ фронт с новата партия на Христо Иванов - движение "Да, България", която бе учредена вчера. Според източници на Клуб Z предстои регистрация като отделен юридически, но не партиен субект, на Гражданския съвет, който някога беше част от РБ. В него влизат депутатите Гроздан Караджов, Мартин Димитров, Петър Славов, Иван Иванов, кандидатът за президент на десните Трайчо Трайков и др.