Григор Димитров започна 2017 година летящо, уверено и с титла. Първата ни ракета спечели петия трофей в професионалната си кариера след сладка победа с 2:1 сета (6:2, 2:6, 6:3) срещу Кей Нишикори (Япония) във финала на тенис турнира на твърди кортове от АТП 250 в Бризбейн, Австралия.

За първи път Гришо победи последователно трима играчи от топ 10 на световната ранглиста. И за първи път надви Кей Нишикори след 3 поражения в мачовете между двамата. В понеделник той ще изкачи две места и ще е 15-и.

Българинът взе първата част с 6:2, след като два пъти успя да пробие своя съперник. Той отвърна във втория сет, който протече аналогично, но с обратен знак.

В третата част Димитров проби силния японец, №6 в света, за 5:3, а след това не трепна при собствения си сервис. 6:3 и триумф!

Първо при 3:2 в откриващата част, а след това и при 5:2, когато японецът сервираше за оставане в срещата, Димитров изригна с пробиви. А Нишикори влезе в мача по-уверено. Той печелеше без проблеми подаванията си и затрудняваше максимално българина при неговия сервис, като достигаше до точки за пробив.

Постепенно първата ни ракета почна за демонстрира самочувствие и да напипва ритъма си. При 3:2 той се измъкна от 15:40 и реализира брейк. Нататък доминираше в сета.

Втората част започна равностойно. Този път Гришо изтърва да смути рано опонента си. Ролите се размениха - при 2:2 Нишикори проби Григор, който губеше с 0:40 и от третия опит Кей направи първия за него брейк на финала. Японецът затвърди с лекота, а след това отново проби сервиса на своя съперник - 5:2. Последва сервис гейм на нула и сетовете са изравнени - 1:1 след ново 6:2, този път в полза на Кей Нишикори.

Третият сет започна със закъснение от повече от 10 минути, тъй като шестият в световната ранглиста поиска медицински таймаут. Причината не бе ясна по време на срещата. Двамата не бъркаха в подаванията си, които печелеха без голяма съпротива. До 4:3 за Димитров, когато той разколеба "самурая", а след това съумя да го довърши.

Григор от втория опит успя да спечели титлата в Бризбейн. През 2013 г. той загуби мача за титлата от Анди Мъри, след това записа два четвъртфинала. До финала тази година Димитров стигна след победи над двама състезатели от топ 10 - Доминик Тийм (№8) и Милош Раонич (№3). За десерт подчини и №6. Даде само три сета в целия турнир.

Най-важното е, че играе много силно и ефективно, а паралелно с това демонстрира завидна психическа устойчивост. През миналата година той загуби три финала. Не беше печелил титла от 2014-а. Сега на Григор Димитров предстои почивка от една седмица, а от 16 януари ще играе в Откритото първенство на Австралия.