Зам.-шефът на ДСБ Атанас Атанасов заяви пред БНР, че съвсем скоро ще станат ясни контурите на един антикорупционен политически блок. Пред БНР той допълни, че за такъв блок ще се търси сътрудничество с новата партия Движение "Да, България" с лидер Христо Иванов.

"Това, което се заявява в програмните документи на партията на Христо Иванов, доста съвпада и с нашите виждания. Отделно от това ние имаме общ политически път от момента, от който Христо Иванов подаде оставка. Ние напуснахме управлението поради една и съща причина - отказът да се проведе съдебна реформа от Борисов и сие. Така че тази концентрация, надяваме се, че ще придобие конкретно очертание в скоро време, но нека да не бързаме", обясни Атанасов.

Той все пак отбеляза, че Движение "Да, България" е нова политическа сила и в някои обстоятелства се различава от ДСБ.

"Те не се позиционират нито вляво, нито вдясно, а ние сме дясна политическа сила и така нататък, но различията са много по-малко от това, което ни обединява и ще търсим общо явяване и не само с партията на Христо Иванов, а с всички колеги, които представляваха Гражданския съвет", обясни Атанасов.

Според него търпимостта на обществото към корупцията е сведена до минимум, а кабинетът "Борисов" се е провалил в полето на борбата срещу това явление.

"Ножът е опрял до кокала и хората го показаха, включително и на последните президентски избори, когато не гласуваха толкова за Радев, колкото гласуваха против Борисов и провежданата от него политика. Защото най-голямата опасност за държавата по времето на Борисов, и тя продължава да бъде тази опасност, бих казал за българската национална сигурност - това е неразследваната и ненаказаната корупция", каза Атанасов.

Вчера след учредителното събрание на Движение "Да, България" Христо Иванов, който бе избран за неин лидер, също не отрече, че ще се търси единодействие и съставяне на общ антикорупционен фронт, за какъвто преди дни говореше и лидерът на ДСБ Радан Кънев.