Мерил Стрийп, актрисата с невероятните 30 номинации и 8 статуетки, тази нощ излезе на сцената на наградите „Златен Глобус“, за да получи приз за цялостен принос. Темата на словото й беше Доналд Тръмп, но за разлика от водещите и техните шеги, тя бе съвсем сериозна.

„Благодаря на чуждестранната преса в Холивуд! Само да ви припомня какво каза Хю Лори по-рано: всички ние тук, в тази зала, принадлежим към най-охулваната част от американското общество. Помислете за това: Холивуд, чужденци и журналисти“, започна Стрийп.

И допълни, едва сдържайки сълзите си:

„Какво всъщност е Холивуд? Това е група хора, събрани от други места. Холивуд е пълен с външни хора и чужденци. Ако ги изхвърлите, няма да остане нищо друго за гледане, освен футбол и смесени бойни изкуства“.

Острата критика очевидно бе срещу расистките изцепки и обещанията на милиардера Тръмп да изгони имигрантите от САЩ и да не пуска мюсюлмани в страната.

След като изтъкна колко забележителни актьорски изпълнения е видяла през годината, Мерил Стрийп се насочи директно към новоизбрания президент на Америка:

„Имаше едно изпълнение през тази година, което ме изуми. Направо се заби в сърцето ми. Не защото беше добро; нямаше нищо добро в него. А защото беше ефективно и си свърши работата. Накара публиката да се смее и да си покаже зъбите. Това беше моментът, в който лицето, което иска да седне в най-уважаваното кресло в нашата страна, имитира репортер с увреждания. Някой, от когото той има много по-големи привилегии, власт и сила. Когато видях това, сърцето ми се сви и още не мога да го извадя от главата си, защото не беше филм. Това беше истинският живот.

Мерил Стрийп визира случка през 2015 година, когато Тръмп се подигра на Серж Ковалски от "Ню Йорк таймс", който е инвалид.

"Инстинктът да унижаваш хората, особено когато е моделиран от някой с власт в обществото, е много силен. Той навлиза в живота ни, защото един вид получаваме разрешение за това от хора, които правят същото. Неуважението предизвиква неуважение, насилието разпалва насилие. И когато хората с власт използват своето положение, за да нападат по-слабите, ние всички губим", допълни тя.

„Както моята мила приятелка, която си тръгна, принцеса Лея (Кари Фишер - б.р.), ми каза веднъж – да вземем разбитите си сърца и да направим от тях изкуство“, посочи Стрийп.

Великата актриса се обяви и в защита правата на журналистите:

"На нас ни е необходимо журналистите и медиите да се придържат към твърди принципи, да заставят властите да отговарят за делата си и да изкарват на яве всяка възмутителна постъпка на управляващите. Точно за това бащите-основатели на нацията са записали в конституцията принципа за свобода на пресата". 

Някои консервативни коментатори незабавно разкритикуваха решението й да говори за политика в шоуто, но в залата думите й бяха посрещнати с аплодисменти, както и молбата й да бъдат подкрепени журналистите, заплашени от преследване.

По-късно избраният за президент на САЩ реагира първо пред NYT, като заяви, че поначало актьорите в Холивуд са либерално настроени, а самата Стрийп е близка и привърженичка на Хилъри Клинтън. После добави в любимата си платформа - Туитър:

"Мерил Стрийт, една от най-надценените актриси в Холивуд, не ме познава, но ме нападна снощи на "Златния глобус". Тя е лакей на Хилъри, която загуби сериозно."

И в следващ туит пояснява:

"За 100-тен път, никога не съм "подигравал" репортер инвалид (никога не бих го направил), просто му показах как изглежда "раболепничене", когато той тотално смени 16-годишен свой материал, за да изглеждам зле. Много нечестни медии!"

Ето тук можете да гледате видеото, в което Тръмп коментира репортера и сами да прецените дали бизнесменът-политик се подиграва със здравословните му проблеми: