Повдигнато обвинение, което прокурори на две инстанции прекратяват. Върховната касационна прокуратура обаче настоява за продължаване на разследването. Втори път градски прокурор прекратява делото, но върховните прокурори отново нареждат неговото подновяване. Накрая делото е окончателно прекратено, но в това време историята „изтича“ в медиите и на Димана Ранкова се налага да подаде оставка от поста зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), а по-късно и като съветник по финансовите въпроси на президента Росен Плевнелиев.

Димана Ранкова решава да търси правата си по Закона за отговорността на държавата и успява да осъди прокуратурата за 48 хил. лева неимуществени вреди, съобщава вестник „Сега“. В исковата си молба тя е написала, че „в периода 25 февруари 2010 г. - 10 юли 2014 г. е била незаконно обвинена в тежко умишлено престъпление, като действията на прокуратурата й причинили сериозни неимуществени вреди“.

Съдебното решение е в сила от края на миналата година. Прокуратурата настояваше да я обвини за длъжностно престъпление - че „през лятото на 2006 г. като зам.-шеф на КФН, за да облагодетелства трети лица, дала становище на Централния депозитар за две борсови сделки с акции, от което могли да настъпят немаловажни вредни последици“.

След като прокурори и от Софийската градска прокуратура, и от Апелативна прокуратура – София прекратяват делото, то е настоятелно възобновено от Върховната прокуратура. Обвинителен акт така и не стига до съда.

Димана Ранкова е поискала процесът да влезе в сила или да бъде прекратен и така чак през юли 2014 г. сагата приключва. В това време тя се е наложило два пъти да напуска работата си.

"Същността на повдигнатото й обвинение и изключителната настоятелност на върховната прокуратура то да бъде поддържано, са били достатъчни, за да бъде нейната работа подложена на постоянен коментар, а тя да бъде подозирана в некомпетентност и престъпни намерения", пише в решението на градския съд.

Магистратите определят и срока на разследването като "твърде неразумен" за дело, което би трябвало да приключи за няколко месеца.