Италианското популистко движение "5 звезди" на комика Бепе Грило днес гласува онлайн неговите 17 евродепутати да напуснат еврофобската група "Европа на свободата и пряката демокрация" (ЕСПД) на идеолога на "Брекзит" Найджъл Фараж и да се влеят в редовете на нейните най-остри опоненти Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), най-еврофилската и федералистка политическа група, водена от бившия белгийски министър-председател Ги Верхофстадт.

По-късно през деня обаче евродепутатите от АЛДЕ гласуваха против приемане на италианците, вот, от който Верхофстадт "не изглеждал щастлив", предаде "Политико".

Внезапната миграция би направила групата на АЛДЕ трета по големина в парламента и би ѝ дала ролята на балансьор, точно когато Верхофстадт се кандидатира за председател на институцията на мястото на напускащия по-късно този месец германски социалдемократ Мартин Шулц.

Шулц беше подкрепян от първата по големина група - на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и от неговите Социалисти и демократи (С и Д), но те сега са скарани за това кой да го наследи. ЕНП кандидатира италианеца Антонио Таяни, заместник на Шулц и бивш еврокомисар по транспорта и по промишлеността, С и Д предлагат лидера си Джани Питела, също италианец.

Следизборно споразумение между ЕНП и СиД от евроизборите през 2014 г. предвижда те да си поделят поравно председателстването на Европейския парламент през петте години от мандата му. С отпътуването на Шулц ЕНП иска своята половина, а СиД протестира, че така всички върхови постове в ЕС - на председател на Комисията, Парламента и Съвета ще се окажат в ръцете на ЕНП.

Верхофстадт вижда в създалата се ситуация шанс да получи подкрепа като компромисна фигура, която да запази съюза на проевропейските партии в парламента срещу евроскептиците и еврофобите. Нито ЕНП, нито СиД имат самостоятелно мнозинство. Но след отказа на групата му да приеме хората на "5 звезди", шансовете му намаляват. Фараж окачестви хода на италианските му колеги като "напълно нелогичен".

"Гласуваха общо 40 654 записани", написа в туитър след края на вота Грило. "За преминаване към АЛДЕ са 78,5%, равняващи се на 31.914 записани, 6 444 - за (оставане в - б.а.) ЕСПД, 2 296 - за (преминаване  към - б.а.) необвързаните".

"Фараж вече изостави лидерството на своята партия (Партията за независимост на обединеното кралство - б.а.) и британските евродепутати ще напуснат Европейския парламент при следващите избори", написа също Грило, припомняйки за резултатите от референдума за "Брекзит" през юни 2016 г. "Дотогава нашите британски колеги ще се съсредоточат върху развиване на алтернативите, които ще определят политическото бъдеще на Обединеното кралство".

Той добави, че депутатите от неговото движение са гласували заедно с британците на Фараж, които са главната част от групата на ЕСПД, в 20 на сто от случаите от 2014 г. насам.

Верхофстадт се оттегли от планираната сделка след 10-минутна реч пред групата му в Брюксел, предаде "Политико".

“Стигнах до извода, че няма достатъчно гаранции да напреднем с общ дневен ред да реформираме Европа. Има недостатъчна обща основа да продължим", казва той в писмено заявление.

Фредрик Федерли, член на изпълнителния комитет на групата на АЛДЕ, е цитиран да казва пред "Политико":

“Ги обясни, че групата е разделена и че за решения като това трябва да има супер-мнозинство".

Блокиращо малцинство от между 26 и 30 от членовете на групата - включителна националните делегации на Швеция, Финландия, Дания, Естония, Франция и Германия - са били против сделката.

"Либералите направиха добре да спрат преговорите си с евроскептичното движение "5 звезди", коментира говорителят на зелените, Свен Гиголд, германски евродепутат. "Сделката на Ги Верхофстадт беше спряна от по-принципни либерални колеги. Неговата кандидатура като проевропейски приемник на Мартин Шулц загуби не просто 17 гласа, но повечето от политическото си доверие. Обратно, групата на либералите защити доверието в това, че е проевропейска".

Докато Партията за независимост на Обединеното кралство имаше една цел - да извади Британия от ЕС - "5 звезди" е антисистемно движение с по-широк идеен спектър, родено като опозиция на традиционните политически партии в Италия и на европейската политика за бюджетна строгост.

След евроизборите през 2014 г. то се опита първо да се присъедини към зелените, но получи отказ. Една от главните му цели е Италия да напусне еврото. Неговите депутати многократно се обявяваха против европейските санкции срещу Русия.

Обратно, АЛДЕ е сред най-горещите привърженици на еврото и за все по-дълбоката интеграция в рамките на Еврозоната и ЕС като цяло. Либералите настояват за мютюализация на дълговете на държавите от еврозоната и за издаване на общи еврооблигации от името на 19-те страни споделящи валутата. 

АЛДЕ твърдо поддържа санкциите срещу Русия и е сред най-острите критици на руския президент Владимир Путин.

С попълнението от "5 звезди" групата на АЛДЕ би нараснала на 85 от 68 членове, изпреварвайки третата по големина сега група на Европейските консерватори и реформисти, която има 74 членове. Групата на ЕСПД е на ръба на разпада, защото рискува да не изпълни задължителните изисквания да има минимум 25 членове от най-малко седем страни. ЕНП и СиД имат съответно по 217 и 189 места в общо 751-членния парламент.