Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер днес се извини повторно за скандални изказвания неотдавна, които му донесоха обвинения в расизъм и хомофобия. Той отхвърли и съмнения за конфликт на интереси. 

„Не беше и не е мое намерение да обиждам никого, съжалявам недвусмислено за тях“, каза той за въпросните си изказвания.

Йотингер премина тази вечер на изслушване пред три комисии на Европейския парламент, в което се очаква да бъде утвърден за заместник-председател на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси.

Българката Кристалина Георгиева освободи тази длъжност в края на миналата година, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

Йотингер (63 г.), бивш министър-председател на германската провинция Баден-Вюртемберг, предизвика вълна от възмущение в реч в Хамбург миналата година, където описа по противоречив начин членовете на китайска делегация, с която се е срещал и направи язвителни намеци по отношение на законодателство в защита на хомосексуалистите. 

По-късно в публичното пространство изплуваха разкрития, че е пътувал с частен самолет на свързан с Русия немски олигарх, за да посети Унгария по покана и на разноските на нейното правителство. 

"Нямам интереси в нито една от областите, в които ме обвиняват", каза той днес пред евродепутатите. "Ангажирам се да работя с различни хора в различни институции, срещите, които провеждам са при пълна прозрачност... Един комисар трябва да изслуша всички, които има какво да му кажат, за да могат да се вземат информирани решения".

В дните преди изслушването неправителствени организации, включително европейският клон на Transparency International, поискаха Йотингер да не получва поне ресора на човешките ресурси, но днес той даде да се разбере, че няма такива намерения.

Йотингер обеща на депутатите от правната комисия и комисите по бюджети и по бюджетен контрол да продължи линията на своята предшественичка за ориентиран към резултати бюджет на ЕС. 

До края на мандата му трябва да започнат преговорите между държавите членки и Европейския парламент за новия многогодишен бюджет на ЕС след 2020 г. и да се осъществи на практика ревизия на сегашния (2014-2020 г.).

Всичко това трябва да стане в условията на преговори на Великобритания да напусне ЕС, които още не са започнали, а трябва да завършат през 2018 г., т.е. преди края на мандата на сегашните европейски институции и следващите евроизбори през 2019 г. Обединеното кралство дава 15 на сто от приходите в европейския бюджет, но си връща значителна част от тях посредством т.нар. "британска отстъпка", хронична ябълка на раздора в обсъжданията на финансовата рамка на ЕС.

Йотингер обеща да приключи в срок с ангажиментите на Обединеното кралство към бюджета на ЕС в рамките на преговорите за "Брекзит", както и британските служители на ЕС, включително пенсионираните, да получават заплатите и пенсиите си, които са тяхно право. 

Трите парламентарни комисии се очаква да дадат становището си по номинацията на Йотингер от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Утвърждаването му на новия пост не изисква гласуване в пленарната зала. При положително становище на комисиите Юнкер ще предложи на държавите членки да назначат Йотингер.