Великият Стефан Цанев е получавал достатъчно награди. Но като че не това е най-важното.
На това уважително и изключително добре артикулирано решение на Стефан Цанев бе отговорено на "ти", на "приятелю", с "ти не отказа една парична награда преди време..." Пак се овъртолиха пари.

Така Захари Карабашлиев коментира пред бТВ вчерашния скандал на деня, когато Стефан Цанев разпространи открито писмо - че не желае наградата "Златен век", защото е давана на Димитър Иванов-Митьо Гестапото. А пък министърът на културата Вежди Рашидов моментално отговори с писмо, пълно с намеци и двусмислия.

Карабашлиев определи отговора като "един аверско-менторски тон, който не може да бъде отговорът на една институция".

На забележката на водещия Хекимян, че наградата на Димитър Иванов е дадена, защото е бил предложен от различни институции, Карабашлиев специално попита знае ли кои са те: Библиотекарският институт и Националният исторически музей.

 Виждаме пак тая аверска - "аз на тебе, ти на мене" - ситуация, определи писателят.

Когато един писател, автор, един драматург, един поет направи такъв жест, на този жест трябва да се обърне внимание, каза той по повод Цанев.

Все пак Карабашлиев допълни, че "всички протести са закъснели" и че ако не си бяха заминали стотици и хиляди - включително като него, - може би "щеше да е по-различно".

Не сме участвали в протеста и оставихме всякакви мишоци да вземат властта. 

"Ние трябва да се разделим с това минало. Ние не може да продължаваме да се занимаваме с Държавна сигурност през 2017 г. .Каква беше тази лустрация?! Тя беше безкрайна..., каза още писателят.

Той направи забележка, че не обича думата "скандал" и че едва ли Цанев това е целял:

Стефан Цанев има ли нужда да прави каквито и да е шмекерлъци, за да спечели внимание, попита реторично той.