Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп назначи за висш съветник в Белия дом съпруга на дъщеря си Иванка - Джаред Къшнър, съобщава "Вашингтон пост". Според запознати обаче самата Иванка засега няма да поема конкретен пост, въпреки че нейната роля няма да е маловажна.

"Той бе доверен съветник през цялата предизборна кампания и аз съм горд, че ще има ключова роля в моето правителство", заявява Доналд Тръмп, цитиран от екипа си. Бъдещият американски президент изтъква, че зет му е постигнал изключителни успехи и в бизнеса, и в политиката. В съобщение на преходния екип на Тръмп се посочва, че той ще бъде несравнимо ценен като съветник на президента и ще работи за изпълнение на амбициозната му програма. Докато е на поста, 36-годишният Къшнър няма да получава заплата.

"За мен е чест да служа на страната си", каза младият бизнесмен, потомък на влиятелна еврейска фамилия.

Вероятно Къшнър ще има широко портфолио, което включва правителствени операции, търговски сделки и политиката в Близкия изток, пише изданието.

Въпреки че не е имал никакъв политически опит преди да се включи в предизборната кампания на тъста си, Къшнър отдавна го е съветвал по въпроси на Близкия изток. Подобно на Доналд Тръмп баща му Чарлз Къшнър е важен играч на пазара на недвижими имоти в Ню Йорк.