Хайде да забравим думата на 2016 година – „пост-истина“. Става дума за лъжа. В последните два дни хиляди хора споделят в социалните мрежи „новината“ как Европейският съюз щял да забрани на децата да правят снежни човеци, защото били бели, а това било расизъм...

Идеята е напълно да се забрани настоящият модел, при който снежните човеци са само и единствено бели. Вместо това, който прави такава фигура, ще трябва да направи минимум още 2 човека, като те да са съответно черен и жълтеещ", пише в няколко сайта, които са специлизирани в лъжи и конспирации.

Във фейсбук страницата на т.нар. The Bulgarian Times е пълно с антиевропейски измислици и проруска дезинформация, но конкретно „новината“ за снежните човеци се радва на особена популярност – има стотици гневни емотикони и споделяния.

Лъжата е дори застрашителна:

Който не спазва новата регулация, ще бъде наказван с глоба до 5000 евро. Ако е дете, глобата ще се дължи от родителите, пише още в проекта“, пише пък в този сайт.

И понеже в интернет повечето хора не четат докрай статиите, така и не са стигнали до инициалите „ГН“ в края на текста, които отвеждат към „Гъдел нюз“, който официално си е за фалшиви новини.

Лъжата започва с още две лъжи в началото:

“Мислехме, че със забраната на православието, а преди това и на кръщавките, ЕС няма накъде по-надолу да слезе в либералното скудоумие. Но ето, че има“.

За по-невнимателните читатели: ЕС нито е забранявал православието, нито кръщенетата, нито някой сериозно има намерение да се занимава с такива глупости.

Това обаче не пречи във фейсбук дискусията по темата да е оживена и нещата да отиват на революция. Ето някои от коментарите на „възмутени българи“, които са готови да бранят дори нещо, което никой не си е помислял да им отнеме:

„Европейския съюз е най-голямата грешка на Европа и най-голямата глупост. Така че аз ще си правя снежните човеци, а ЕС може да си Е** МАЙКАТА".

"Е, ние пък сме ги правили и ще продължаваме да ги правим! Европейският съюз е последният, който ще реши как ще се забавляват българските деца!"

"Когато тръгнеш и срещу природата /значи трябва да й поръчаме жълт и черен сняг/тогава вече не е ГЛУПОСТ, а е ПЛАТЕНА ДЕБИЛНОСТ!"

"На тия дето са го предложили, да им набутат по един по голям морков отзад и да ги боядишат в черно".

"По-голям расизъм е да не можем в собствения си дом да правим неща от бита ни. Все едно да не мога да направя курабийки на децата защото гостите щели да се обидят, понеже Те не можели да ги ядят. А дали ние няма да се обидим от нахалството и безочието на гостите?????"

"Що не ни забранят да дишаме!? Може на небелите човеци да им е малко въздуха?"

Изводът: Четете внимателно и то само медии, на които имате доверие.