"Преди време "Южен поток" не изглеждаше като най-големия проблем в България, тогава по-актуална беше темата с „Белене", заяви пред Нова телевизия бившият енергиен министър Трайчо Трайков. 

По думите му именно позицията му по отношение на преговорите по големи проекти е била повод на доста хора да се обърнат срещу него.

"Бойко Борисов от много време не е казвал нищо лошо за мен, така че може да го броим за стопляне на отношенията ми с него", добави Трайков.

Според него вчерашното изслушване на премиера Пламен Орешарски в парламента е фарс, в който "на косъм" било да се влезе в темата за "Южен поток". Според бившия министър не трябва да се забравя, че проектът е не само икономически, но и въпрос на национална сигурност.

„Още когато се заговори усилено, че договорът за "Южен поток" ще бъде спечелен от Тимченко (собственикът на "Стройтрансгаз" Генадий Тимченко, който е сред санкционираните от САЩ руски бизнесмени - бел. ред.), още тогава ДАНС трябваше да излезе със становище или поне да са уведомили министър-председателя, но стана точно обратното. Аз мисля, че "Южен поток" може да бъде прозрачен и полезен за България, поне можеше когато аз бях министър. Всички неща, които се случиха след това, не знам дали не са компрометирали тази възможност", отбеляза Трайков. 

Въпросът дали той ще е следващият служебен премиер и дали "Южен поток" му е вдигнал рейтинга, Трайков посрещна с усмивка. Във фейсбук е създадена група "Да издигнем Трайчо Трайков за служебен премиер", която според бившия министър е повод за стотици негативни мнения, но и за искрена подкрепа за него. 

„Имаме един неочакван съюзник в лицето на Европейската комисия. Тя задава въпросите, които българското правителство трябва да задава. Който и да бъде служебен премиер веднага ще се сблъска с проблема „Газпром". България, ако има подписан договор, би могла да предприеме стъпки към неговото разваляне, но не е ясно с какви санкции ще се сблъска в този процес", каза още Трайков.

Проектът "Южен поток", войната между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, политическата криза и възможностите за рестарт на държавата бяха основни теми и в общ разговор по Нова тв между журналиста Огнян Стефанов, Едвин Сугарев и антрополога Харалан Александров.

"Ерата на Пеевски, на деспотизма си отива, все повече българи се завръщат в България", коментира Стефанов

Според Сугарев политическата ситуация в държавата в момента е толкова тежка, че ще са необходими години за възстановяване. По тази причина според него бързите избори не са решение, но биха дали шанс за нормално управление. Той посочи, че тиражираните възможности за коалиция между ГЕРБ и ДПС са изключени, а най-вероятното партньорство на Борисов и партията му ще е с Реформаторския блок. На въпроса дали прокуратурата обслужва само лични интереси и има ли шанс това да се избегне, Сугарев отговори, че се наблюдава изместване на подкрепата ѝ само към ДПС. По думите му най-близкия до Цветан Василев прокурор - Роман Василев, е напуснал поста си изключително бързо, и подкрепата в момента е насочена само към Делян Пеевски. 

Като "филм на Тарантино", "сюрреалистичен свят" и "готически кошмар" определи кризата и политическата истерия в държавата антропологът Харалан Александров. Според него в момента Делян Пеевски нанася огромни щети на ДПС и възстановяването им ще отнеме много време. Стефанов коментира, че щетите са за цялата държава, не само за партията. Според него ДПС в момента се олицетворява много повече с Пеевски, отколкото с Лютви Местан, и след като Цветан Василев получава война, същата може да получи и движението. 

"ДПС управлява тази държава, и прокуратурата. Положението не е тежко, а нетърпимо", допълни Стефанов.

Предстояло да се разбере колко от фирмите на ДПС са свързани с проекта "Южен поток". Едвин Сугарев допълни, че "целият "Южен поток" е мислен като общо дело на Цветан Василев и Делян Пеевски".