Националният дворец на културата (НДК) представи с арт експозиция подготовката си за Председателството на Съвета на ЕС през първата година на 2018 година. Домакин на събитията ще бъде основно Дворецът, който започна за целта мащабен ремонт на стойност 35 милиона лева от държавния бюджет.

Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, а председателството е хоризонт, който смятам, че България заслужава. Ще направим всичко възможно НДК да изглежда така, както страната ни заслужава”, каза при откриването на изложбата изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

По време на представянето бившият директор на НДК Христо Друмев се конкурираше с журналистите в задаването на въпроси.

„Ние с вас сме от различни поколения и се надявам, че сме различен тип мениджъри. Вие сте имали своите виждания, аз виждам резултата от тях. И вие виждате резултата от моите действия. Ние сме първото ръководство на НДК, което успя да убеди държавата да даде средства за развитието на Двореца", каза Боршош.

Досега в НДК са извършени дейности за 3 900 000 лв.. Те са били изразходвани за дигиталното заснемане, съставяне на технически паспорт на сградата, изработване на идеен проект за преустройството й, обследване за енергийна ефективност, нови енергоспестяващи осветителни тела, текущи ремонти в и около сградния фонд и фасадно осветление.

Част от парите са инвестирани и в създаването на новите пространства на Двореца - ДНК, Театър „Азарян” и „Перото”. Около 4 млн. лв.са инвестирани в нова конгресно-конферентна техника и с близо още толкова е направено първото авансово плащане към фирмата-строител.

Ремонтът на НДК започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 г. До този момент са преведени половината от общо предвидените 35 милиона лева.