Новоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи предсрочни избори. Това се посочва в позиция на Радев, разпространена от неговия офис. Тя е изпратена до председателя на парламента Цецка Цачева.

Преди дни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска новият президент да удължи мандата на парламента, за да се промени избирателната система.



Всякакви опити да се удължава живота на Народното събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев. Буди недоумение, че темата се съживява преди разпускането на НС, пише в позицията.

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа", се казва в позицията на Радев.



На 22 януари предстои встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент. "След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни", пише още новоизбраният президент.

И завършва: "Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели".