Швейцария вече може да принуждава мюсюлманите да пращат дъщерите си на смесени уроци по плуване, съобщи Би Би Си. 

Това стана след решение на Европейския съд за правата на човека, който отсъди, че властите имат право да налагат "пълната програма на училището" с цел "успешната интеграция" на децата в обществото.

Съдиите признават, че има намеса в религиозните свободи, но отбелязва също така, че това не е нарушение.

Случаят бе пратен в Страсбург от швейцарски граждани от турски произход, които отказали да пратят своите дъщери на задължителните смесени уроци по плуване в граничния град Базел. От училището и местния МОН обаче заявили, че изключения се допускат само за момичета, влезли в пубертета.

През 2010 г, след дълъг спор, родителите получили глоба от общо 1400 швейцарски франка за "действия в нарушение на родителския дълг".

Те обаче заявили,  че решението е в нарушение на чл. 9 от Европейската конвенция за правата на човека, който защитава свободата на мислене и на религиите.

Европейският съд всъщност е поставил нещата още по-строго - според тях законът трябва да "защитава чуждите ученици от всякаква форма на социална изолация", Швейцария е свободна да определя образователната си система според своите нужди и традиции, а училищата играят толкова важна роля в социалната интеграция, че освобождаване от определени уроци е "оправдано само в изключителни ситуации".