Руското здравно министерство разкри план за спиране на цигарите - забрана да се продават папироси на всеки, роден след 2015 г. Така Русия може да стане първата страна в света с толкова строги закони срещу тютюнопушенето, разказва в. "Индепендънт".

А това определено е странно, тъй като страната бе съвсем доскоро много толерантна към пушачите. Ограниченията за пушене на публични места бяха вкарани едва през 2013 г.

Николай Герасименко, член на здравната комисия в руската Дума, обаче е убеден в логиката на закона.

"Тази цел е напълно идеологически коректна", заяви той пред "Таймс".

Това всъщност е забрана на бъдещи продажби и на практика ще влезе в сила едва през 2033 г, когато първите, родени през 2015 г, навършат 18. 

Говорител на Кремъл пък е заявил, че забраната трябва да бъде сериозно обсъдена с другите министерства. Подобен ход може да разгневи сериозно тютюневите компании.

Много имат и съмнения колко ще е приложима забраната над цяло поколение, както и дали тютюнът на черния пазар няма да е по-вреден за хората.

Според държавната агенция ТАСС, Русия вече има успехи в борбата с тютюнопушенето - то е спаднало с 10% през 2016. Сега само 31% в страната посягат към папироси, което е рекорд за Русия. За сравнение, пушачите у нас са 35%, а в Европа - средно 26%.