Тампа, Флорида

Прощалната реч на президента Барак Обама в залата „Макормик“ в Чикаго бе дълбоко емоционална защита на визията му за Америка, но не бе лишена от възхвала на собствените му деяния за 8-те години, прекарани в Белия дом. В словото си, прознесено без телепромтър (уред, подобен на аутокю - б.р.), Обама цитира много пъти бащите основатели на Съединените щати и заложените от тях принципи в конституцията на САЩ. Това прозвуча най-малкото иронично, защото той бе безброй пъти критикуван, че не дава пет пари за основния закон на страната и управлява като самодържец.

Публиката ръкопляскаше възторжено, особено когато Обама произнасяше хвалебствие след хвалебствие за „най-могъщата“ държава, която има „безгранични възможности“ да изобретява. „Бъдещето ще бъде наше“, тържествуващо декларира той.

Преди 8 години Барак Обама дойде на власт с лозунга „Надеждата, в която вярваме“. 96 месеца по-късно според първата дама на САЩ Мишел Обама „не е останала никаква надежда за бъдещето“.

В Светото писание с мъдрост е отбелязано: „По делата ще ги познаете.“ Колкото и красива да е една реч, колкото и шумни да са ръкоплясканията на докараната публика, фактите не говорят в полза на хвалбите на Обама. Той нееднократно изтъкна, че през двата му мандата икономиката е вървяла нагоре, а Щатите са достигнали най-ниското ниво на безработица. Фактите обаче сочат, че САЩ все още преживяват най-бавното си възстановяване след икономическата криза от 2008 г. Статистиката показва, че безработицата е едва 4,7 на сто, но много икономисти изтъкват, че над 94 милиона души са извън пазара на труда. Да, много от тях просто са пенсионери, деца и т.н., но значителна част са се отказали да търсят работа заради продължителната стагнация. Обама се опита да си припише заслуги за някакво укрепване на средната класа, но в действителност скокът на данъците, наложен от неговата администрация, почти напълно ликвидира тази прослойка от населението. Статистиката сочи, че средните доходи на семейство от „златната среда“ са паднали с над 8000 долара на година.

Отиващият си президент заяви, че едва ли не е осъществил революция в здравното осигуряване, което сега покрива почти 90 на сто от населението. Благодарение на прехвалената и силно субсидирана от Вашингтон програма „Обамакеър“ нови 20 милиона души били получили здравно покритие. Щателна проверка на цифрите обаче сочи, че администрацията основава статистиката си върху одобрените за здравни застраховки, но пропуска да отбележи, че много от тях по-късно отпадат, защото не отговарят на условията за държавно кредитиране. Това, което Барак Обама пропусна да каже също, е, че в много щати вноските за здравни застраховки скочиха от 40 до над 100 на сто. Телевизията „Фокс“ цитира американец, който заяви, че осигуряването на неговото семейство ще му струва 36 хиляди долара през 2017 г. В крайна сметка идеята да се въведе универсално здравеопазване, което всички да „могат да си позволят“, се оказа само идеалистичен блян. Противниците на „Обамакеър“ предлагаха вместо засилено държавно участие, откриване на частни банкови сметки, които да покриват болничните грижи и лекарските прегледи. Освен това наложената с мандат система ограничава конкуренцията, като ограничава купването на здравни полици само в рамките на отделен щат. Това съзаде монополни компании, които надуха цените.

Барак Обама изтъкна също успехите си във външната политика. Отиващият си 44-ти президент на САЩ обаче оставя зад себе си свят, обгърнат в хаос и кървави конфликти. Обама навремето сравни кървавите терористи от "Даеш" с „квартална банда“ и се закани набързо да ги ликвидира. Свирепите ислямски главорези, макар и търпящи тежки поражения, 6 години по-късно все още запазват опасен потенциал да извършват терористични атаки навсякъде по света. Обама се опита да направи пряка връзка на действената демокрация с проблема с мигрантите, които заливат света. През последните дни на управлението си той нареди да се ескалира броят на пришълците от Близкия изток и Африка. „Вашингтон таймс“ преди дни публикува репортаж от южната граница на САЩ, която е почти напълно неконтролируема. Според телевизията „Фокс“ годишно в Съединените щати проникват над половин милион нелегални имигранти. Според същия вестник на граничната бразда с Мексико са се струпали над 100 хиляди мигранти от арабски и африкански държави. Безогтоворността на администрацията на Обама и дори поощряването на чужденците да се стичат в САЩ води до неконтролируема катастрофа с имиграцията. Според пресата в страната вече има около 12 милиона недокументирани пришълци.

Барак Обама не пропусна хвалби и за положителните постижения и оптимистичните настроения на младото поколение в Щатите. Не е необходимо човек да е черноглед, но фактите са си факти. Млади американци излизат от колежите със съвкупен дълг от милиарди долари. Това означава, че дори да успеят да намерят бързо работа, години и години ще трябва да носят на гърба си огромни борчове.

Нсъбралата се публика в чикагската зала „Макормик“ явно бе доволна от прощалното шоу на Обама и в един момент ентусиазирано скандира: „Още четири години!“ Президентът отвърна: „Не мога да направя това.“

Да, в пресата много пъти се появиха теоретични коментари какво би станало, ако Обама получи трети мандат. Слава Богу, конституцията на САЩ не позволява подобно нещо.

От 21 януари Барак Обама ще стане частен гражданин и ще пише мемоари в новата си къща за 7 милиона долара във Вашингтон. Домът, известен като „Локхарт хаус“, на първо време ще бъде наеман от бившето първо семейство, което месечно ще им струва 22 хиляди долара. В момента около елитния имот усилено се изгражда солидна стена, която да огради фамилията на Обама от погледите на любопитните.

Обикновено коментарите за прощалните речи на държавните глави са за това, което са казали в тях. Но не е ли по-важно това, което е останало между редовете? Ако Барак Обама искаше да бъде запомнен като лидер на всички американци, той трябваше да пожелае успех на Доналд Тръмп, който след 10 дни официално ще влезе в Белия дом като 45-ия президент на САЩ. Според „Вашингтон пост“ 53 на сто от членовете на Демократическата партия се надявали администрацията на Тръмп да успее. На финала Обама все пак направи признание по телевизията Ей Би Си, че носи част от вината за краха на политическата сила, която го бе излъчила за президент. „Вашингтон таймс“ посочва, че Барак Обама е следвал сляпо стратегията на милиардера Джордж Сорос, който похарчи стотици милиони, за да попречи на Тръмп да спечели изборите.

И докато Обама произнасяше сълзливото си слово, в пресата се появиха закани на крайно леви организации, че ще се опитат да осуетят с масови протести във Вашингтон тържеството по встъпването на Тръмп на пост №1 в Съединените щати. Да се надяваме, че заплахите ще увиснат във въздуха пред кордона от хиляди полицаи и бойци на Националната гвардия на Федерална област Колумбия.