Правителството "Борисов 2", на едно от последните си заседания, определи концесионерите на шест морски плажа. Това са първите процедури по новата методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане.

Новите стопани са определени след проведени конкурси и ще поддържат плажовете за срок от 20 години. Ето кои са печелившите и колко ще струва ползването на чадър и шезлонг в платените зони:

ПЛАЖ                  СТОПАНИН     ЧАДЪР     ШЕЗЛОНГ

"К. "Оазис"            "Оазис бийч"     6 лв.           6 лв.

"Дюни-юг"            "ГБС-турс"          7 лв.           7 лв.

"Обзор-юг"            "Еспи агро"       3 лв.           3 лв.

„Нов плаж „Св. Влас“  "Венид бийч"   8 лв.           8 лв.

"Св. Влас-изток"  "Венид бийч"  8 лв.           8 лв.

"К. Нестинарка“     "Перла турист" 0,36 лв.  0,36 лв.

За плаж "Къмпинг Нестинарка" са подадени две оферти за участие, като на второ място е класирано пловдивското дружество „Плаат Ем Джи Ди“ (на Атанас Котов), съобщиха по-късно от Министерството на туризма. Избраният концесионер “Перла турист“ е софийска фирма с управител Йордан Христов. Мажоритарен акционер е "НТ Неротек" на  Христов. "Перла турист" купи през 2016 г. столичния хотел "Даунтаун" на бул. "Васил Левски" от Ованес Мелик-Пашаев. Дружеството е предложило 578 079 лв. без ДДС за подобряване на туристическия продукт на плажа за целия срок на договора.

Цената за плажните принадлежности на плаж „Обзор-юг“ значително ще се намали с новия концесионер, отбелязват от Министерството на туризма. Победителят в консурса „Еспи агро“ е със седалище в с. Горица, община Бяла (Варна). Съдружници с равен дял са Страхил Страхилов, Петър Първанов и Сергей Иванов. Други оферти за "Обзор-юг" е нямало. "Еспи агро"са предложили 10 000 лв. без ДДС инвестиции за всяка година от срока на договора за концесия за подобряване на туристическия продукт.

"Оазис бийч" е бил единственият участник за плаж "Къмпинг "Оазис". Съдружници с равни дялове там са Стойчо Стоев (да не се бърка с бившия треньор на "Лудогорец" и "Левски") и "Чавдаров груп 86" на Веселин Чавдаров.

"Венид бийч" също спечели двата плажа на "Свети Влас" без никаква конкуренция. Дружеството е собственост на братя Йордан и Динко Диневи, известни със строителството си на ваканционни комплекси, както и на Георги Чапкънов.

"Главболгарстрой холдинг", една от най-големите строителни компании в страната, ще стопанисва плажа "Дюни-юг" чрез дъщерното си дружество "ГБС-турс". На второ място е класирана офертата на "Енджой груп" на Делян Чернаев.

В понеделник народният представител от БСП Атанас Зафиров заяви, че в партията са "сериозно разтревожени от настойчивостта, с която правителството в оставка продължава да раздава апетитни, атрактивни плажове на фирми, близки до управлението, явно с идеята част от паричния поток след това да бъде върнат обратно в предстоящите предсрочни избори". На брифинг на "Позитано" 20 депутатът алармира, че в последните дни на 2016 г. - от 29 до 31 декември - са развалени концесии и са насрочени 5-годишни търгове за атрактивни плажове. Един от тях е Северния плаж на "Слънчев бряг".

"Твърденията на БСП за хода на концесионирането и отдаването под наем на плажове са манипулация и подготовка на предизборна кампания", коментира по-късно министърката на туризма в оставка Николина Ангелкова.

По думите й за министерството е важно процедурите по отдаване на 34 плажа на концесия или под наем да започнат, за да се гарантира успешен летен сезон тази година. Голяма част от процедурите ще се довършват в мандата на служебното правителство.

Въпросните плажове са с изтекли договори, а концесията на "Слънчев бряг-север" е прекратена заради системни нарушения на концесионера, обясни Ангелкова.