Още във втория ден от първенството получихме истински футболен подарък. Испания и Холандия изиграха мач, който няма как да бъде забравен скоро. Треньорът на холандците Луис ван Гаал доказа за пореден път, че е изключителен. Бе обърнал специално внимание на всеки детайл от играта и надигра безапелационно съперника. Пролича си, че е обърнал сериозно внимание точно на този двубой. Явно е успял да внуши на играчите си, че това не е просто само един турнирен мач.

И не просто спечели една убедителна победа. На терена се видя по безспорен начин успешната работа на холандската футболна школа, която създава на конвейер висококласни състезатели. Неслучайно са марка за класа във футбола и всеки треньор иска да работи с тях. А когато съществува твърда почва, винаги могат да се очакват подобни футболни изригвания на възможно най-високо равнище.

Голямото предимство на победителите дойде от рационалното използване на кухите пространства в испанската защита. Още в началото на мача Уесли Снайдер бе изведен сам срещу вратаря, но изигра лошо ситуацията. Още няколко пъти подобни атаки бяха спрени от засади. За мен начинът, по който бе реализиран първия гол на Холандия, граничи с гениалността. И като подаване от фланга на Блинд, и като отиграване от Ван Перси. При подобни попадения няма елемент на случайност. Те са вследствие на шлифовка на елементите. 

Макар и да не могат да се правят крайни оценки отсега, тази Холандия на Ван Гаал респектира и може да стигне много далеч. Те вече изиграха своя голям мач, но може и да не останат само с него. За Ван Гаал ще се говори и пише много на това първенство, защото е различен спрямо всички останали колеги.

А световните шампиони станаха жертва на високото си самочувствие и на неизбежната рутина, която следва от успехите. И този път бяха излезли на терена с усещането, че просто няма как да бъдат победени. При най-великите винаги го има този синдром. За тяхно съжаление противниците им не само искаха, но и знаеха начините как да ги сразят. Испанците нямаха специална стратегия спрямо съперника, защото са прекалено силни. Без съмнение това не бе най-подходящата им формация.

Но Испания тръгна със загуба и на предишното световно, а след това стигна до последния мач и спечели титлата. Иберийците имат толкова много велики футболисти в състава и може да ги видим напълно различни още в следващия мач. Силните са най-опасни, когато се почувстват истински застрашени. Няма никакво съмнение, че самолюбието им е уязвено в максимална степен и ще търсят бързо излизане от ситуацията. Ще има и рокади в състава. Вероятно Касияс ще седне на пейката, а в следващия мач ще видим и друг централен нападател.

За мен обаче интересни бяха и другите два мача във вчерашния ден. Мексико показа много стойностен футбол, в голямо степен сходен с този на Холандия като бързина и тактика. При Камерун ми направи впечатление нетипичната схематичност и дисциплина, която явно немският треньор е наложил. Смятам, че ако им оставят повече възможности да бъдат себе си ще играят по-атрактивно. Харесвам много чилийският отбор и победата над Австралия не ме изненадва. Чилийците са приятни за гледане, защото обичат топката и се оставят на удоволствието на играта. Сега им е времето да направят нещо голямо. От това, което знаех предварително, имах скромни очаквания за Австралия, но определено съм приятно изненадан. Много интересни ще бъдат и следващите двубои в тази група, можем да станем свидетели на голяма изненада в турнира.
Няма да коментирам съдийството. Жалко е, че на такъв страхотен форум виждаме толкова нелепи неща. Но пък високото качество на футбола някак ги покрива. Световното стартира на високи обороти.

Записа Жаклин Михайлов

Очаквайте още коментари, специално за Клуб Z, от Станимир Стоилов, Димитър Димитров-Херо и Цанко Цветанов, нашите анализатори по време на "Мондиал 2014".