Реформаторският блок във формата, останала досега - ДБГ и СДС - стои най-добре в дясното политическо пространство. Тази теза изказа депутатът от Блока Найден Зеленогорски в ефира на "Лице в лице" по бТВ. Той коментира какви са шансовете на разклатената формация в предстоящия вот.

"Това, което мога да кажа е, че ако някой напусне Реформаторския блок, това не е проблем на всички, които остават. Ние преподписахме своето споразумение", отбеляза той.

Зеленогорски каза още, че Блокът е свършил много неща по време на управлението, които се надяват да обяснят на хората по време на кампанията. На въпрос на водещата как точно ще обяснят провала си по отношение на антикорупционния закон и съдебната реформа, той заяви:

"Ще обясня, че очевидно сме били много малко депутати в българския парламента, но от друга страна ние коригирахме ГЕРБ, когато искаха да унищожат КТБ. И спряхме национализацията на пенсионните фондове. Усилията ни по отношение на енергетиката, в министерствата, които ние управлявахме..."

На въпрос дали се планира разширение, Зеленогорски разкри, че това също ще бъде работа на Петър Москов, който вчера Блокът избра за шеф на предизборната кампания.

"Буквално до дни ще има група, която ще може да преговаря за евентуално разширяване на Блока", обеща Зеленогорски, и обясни, че подобни въпроси ще се обсъждат и на скорошния конгрес - 28 януари.

Депутатът коментира и днешното гласуване във връзка с резултатите от референдума и мажоритарното гласуване в частност, като отбеляза, че не подкрепя предложената система.

"Главният проблем е, че тази система на практика съществува в две-три държави, нито една от големите европейски и световни демокрации не ползват точно този вариант на мажоритарен вот, това ще доведе до две или максимум три партии в парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС. Мислите ли, че това е добро за крехката българска демокрация?"

Той отбеляза като ключов проблем и системата на райониране, която играе ключова роля в това как се разпределят гласовете, и която е със сериозни недостатъци в проектозакона на Мая Манолова, засега единствения внесен по темата.

"Аз се страхувам, че хората, които видят, че не са представени в българския парламент, ще излязат на улицата", каза още той.