Очакваното излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз  не е начало на неговия край, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Ако разглеждаме случая на „Брекзит“ като начало на края, ще направим голяма грешка“, каза той в малтийската столица Ла Валета на съвместна пресконференция министър-председателя на Малта Джоузеф Мускат.

Най-малката държава-членка на ЕС днес официално отбеляза, че поема неговото шестмесечното ротационно председателство, през което се очаква британската министър-председателка Тереза Мей да се позове на член 50 от договора на ЕС и да подаде молба страната ѝ да го напусне.

Великобритания е втората по големина икономика в съюза съответстваща на 12 на сто от населението и на 15 на сто от брутния му вътрешен продукт.

Референдумът от 23 юни 2016 г., където мнозинството от британците гласуваха за излизане от ЕС, показа ясното им неудовлетворение от днешна Европа, нанасяйки най-тежкия досега репутационен удар върху 60-годишния ѝ проект.

Молбата от Мей в края на март трябва да сложи начало на процес от трудни преговори за раздяла между ЕС и Обединеното кралство, които по договор трябва да продължат до две години.

В същото време ЕС се готви за среща на върха в Малта на 3 февруари, която трябва да подготви друга, ключова, през март в Рим, където се очаква ЕС да отбележи своята 60-годишнина (от подписването на Римския договор през 1957 г.) и да вземе фундаментални решения за своето бъдеще.

Юнкер направи бележките си в отговор на въпрос на журналист, според когото нивото на песимизъм в евроинституциите преди срещата в Малта е безпрецедентно.

 „През моето време в Брюксел и преди моето време в Брюксел песимизмът винаги силно присъстваше – не само в коридорите, но и в срещите. Това не е нищо ново“, заяви председателят на Комисията.

Той каза, че след като е заел този пост през 2014 г. се е стараел „да играе конструктивна роля, без да бъде евроетнусиаст или еврофанатик“.

По думите му това би означавало: „да доведе европейската интеграция до точка, от която няма връщане“.

„Сега ни молят да организираме голяма деконструкция. Това не беше перспективата, с която станах председател на Европейската комисия“, каза Юнкер.

 „Когато става дума за срещата в Рим, ние трябва да обясним на външния свят, дори не на нас самите, че напускането на Великобритания не означава край на европейската интеграция, на европейската мечта и на европейския проект“, добави той.

По думите му ЕС има различни проблеми, по които може да постигне напредък въпреки очакваното излизане на Великобритания.

Мускат отбеляза, че страната му, членка на Британската общност, искаме справедлива сделка за Обединеното кралство, но и че тази справедлива сделка не бива да предлага по-добри условия от членството в ЕС.

„Не виждаме ситуация, в която, каквото и да е договорено, да бъде по-добро от сегашното положение, което има Обединеното кралство“, каза той.

Малтийското председателство няма да влиза в двустранни преговори, преди сделката с ЕС да е сключена, подчерта Мускат. След нея, който желае може, да разглежда други въпроси, посочи той.

„Решително ще има общ европейски фронт по този въпрос“, увери малтийският премиер.