"Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Нова ТВ. Така той коментира вчерашното писмо на 17 политици от Източна Европа до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

Плевнелиев припомни, какво се е случило на Берлинския конгрес.

"Там се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията, за сфери на влияние. Не искам това да се случи отново. Моята позиция е много ясна - не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Берлинският конгрес ни нанесе жестока травма, това е едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред, раздели нацията и народа. На Берлинския конгрес се събраха едни Велики сили и се разбраха за периферията, за сфери на влияние. Нека никога не забравяме, че преди този срамен акт на световната политика тогава по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се се случи отново. От това България много ще страда", каза Плевнелиев.

Президентът обясни, че с писмото се приветства избора на Тръмп и се сигнализира, че ако той тръгне на "сепративна сделка на Русия за разпределяне на сфери на влияние това ще бъде пагубно за България".

"Не съм против затоплянето на отношенията между Русия и САЩ, само че на принципи на XXI в. - върховенството на правото, а не върховенството на силата. Аз обичам Русия, но не уважавам и не съм съгласен с политиката на Руския президент, която ни връща в XIX в. - на разпределяне на сфери на влияние", каза Плевнелиев.

И допълни, че чете Достоевски и Толстой и слуша Чайковски.

"Не съм против затоплянето на отношенията, аз ще се радвам Русия и САЩ да имат конструктивни и принципни отношения, базирани на принципи, които искаме да видим в 21 в. - върховенство на правото, а не на силата и интересите. Днес сблъсъкът в Европа е принципен и той е много тежък - между едни държави, които вярват във върховенството на закона - държавите от ЕС, включително България, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата и интересите - там е Русия и този сблъсък е факт. Аз заставам на страната принципите и на върховенството на правото", заяви Плевнелиев.

Според Плевнелиев е нормално държавният глава да има позиция, когато се решава бъдещето на България. Той разказа, че е бил обект на данъчни проверки, които са продължили 17 месеца. Плевнелиев обясни, че 80% от държавните глави, с които е работил, по никакъв начин не са били интегрирали първите дами в своята дейност. Това бе отговор на въпрос защо неговата съпруга не го е придружавала никъде по време на мандата.

Плевнелиев каза, че не може да каже лоша дума за Огнян Герджиков, който се спряга на бъдещ служебен премиер

Президентът коментира и отношенията си с вицепрезидента Маргарита Попова.

"В последната година не сме се виждали, различни сме. Но по никакъв начин не допуснахме да бъде нанесена щета на президентската институция. Ние сме различни, но до края ще служим на народа си", каза Плевнелиев.

Според него отношенията между двамата са се развалили, когато Попова е приела протестиращите пред президентството по времето на големите протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

"Имаше срещу мен спретнати протести, в които едно 100 човека с партийно оцветени личности включително Бисер Петното, включително Бареков, който между другото 2 години по-късно дойде и ми се извини - той поиска прошка от мен – стояха пред президентската институция и протестираха. Тези хора, които ми поискаха оставката и ден след ден стояха отвън на протест и искаха моята оставка, Маргарита Попова ги прие в своя кабинет. Тя получи цветя от тях", припомни Плевнелиев.

И допълни:

"Да бъдеш обединител на нацията не означава да те харесват всички. Не означава да си мълчиш, когато се извършват безобразия - например едно назначение на задкулисието".

Това каза Плевнелиев по повод на назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, когато той свали доверието си от правителството на Орешарски. Той припомни и случая със съдия Венета Марковска, която той спря да стане конституционен съдия.

"Аз си спечелих много врагове, но не съжалявам за това. Това е да си обединител на нацията - да не допускаш безобразията, като си затваряш очите. Например  - едно назначение, което взриви народа като символ на задкулисието, където аз бях единственият политик, който излезе и отговори на въпроса "Кой?" точно в рамките на един час", каза Плевнелиев.

Президентът припомни, че Румъния пред 5 години е била много по-изостанала от България, но сега са направили реформа в правосъдието и за това са ни изпреварили. Според него те са постигнали много повече от нас. Президентът призна, че не е съгласен с някои от реформите в Румъния, но изтъкна, че там все пак има и резултати, каквито в България няма.

"Искам да видя същото с КТБ, с Белене, с големите безобразия в България", каза Плевнелиев.

Според него не може да се говори за разминаване между него и премиера Бойко Борисов. Плевнелиев обясни, че той е бил по-краен по отношение на Русия, а Борисов е бил по-прагматичен.

"Гордея се с добрите си отношения с министър-председателя Бойко Борисов, преминали през кризи. Имали сме своите различия, но това само ни обогатява, прави ни по-силни. Политическото противопоставяне ни прави слаби", каза Плевнелиев.

Според него Цецка Цачева е един убеден демократ, прекрасен човек, хуманист от най-висока класа и е щяла да бъде прекрасен президент. Плевнелиев обаче заяви, че не може да прецени доколко тя е била избираема.

Плевнелиев призна, че опита на Радан Кънев да издигне неговата кандидатура е катализирал решението му да не се кандидатира за втори мандат.

"Бях изненадан от тази номинация. Аз имах своите разговори и с Кънев, и с министър-председателя Борисов", каза Плевнелиев.

И допълни:

"Аз се виждах с президента Обама 30 пъти в този мандат. Ние сме близки приятели, тръгваме си заедно".

Според него не е ясно "дали в бъдеще няма да се окаже, че няма да се ходи на барикади, за да защитаваме европейското бъдеще на България". Президентът обаче заяви, че България трябва да има достойно място в ЕС, "а не да мънкаме в ъгъла и да се позиционираме в периферията".

Плевнелиев изтъкна, че няма да гледа назад към политическите партии и към парламента, няма да създава нова партия и няма да се връща в друга партия.

"Гледам напред и нагоре. Да бъде президент не е единствения начин. Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин. Ще следя за европейското и демократично развитие на България. Ако има проблем - ще го защитавам. Вероятно ще създам фондация, за да мога да подкрепям инициативи в България и в региона", каза Плевнелиев.

Президентът заяви, че не е било добре за България да назначи трето служебно правителство.

"Българският държавен глава не е нарушил по никакъв начин Конституцията. Тя не дава срок, в който държавният глава трябва да назначи служебно правителство, след като приключи конституционната процедура и с връщането на третия мандат", припомни Плевнелиев.

Според него сега ситуация ще е добра, защото едно праивтелство, което е управлявало 2 години, ще предаде властта на служебно правителство.

"Представете си обаче 2 служебни правителства, едното, от които е работило 20 работни дни. Те не са си получили сертификати за подписите, не са разбрали къде са и за какво е цялото това упражнение. Не съм аз този, който ще го предизвика, като човек, който вярва в институциите. Най-правилното решение щеше да бъде заедно с президента Радев да направим заедно едно служебно правителство", каза още Плевнелиев.