Кризата със съвременната музика по Българското национално радио не стигна до развръзка. От обществената медия съобщиха, че не приемат новото предложение на "Музикаутор", изпратено в петък, 6 януари. Според ръководството на БНР исканията на сдружението остават непроменени.

В писмо от генералния директор на радиото Александър Велев се посочва, че двете страни "очевидно се ръководят от различни принципи и подходи в разбирането си за ролята и мисията на обществената медия и нейното финансиране". Затова Велев отчита, че на първо място е необходимо сближаване на позициите за принципите, а след това и за методиката, която да очертае базата за разговор по конкретните финансови параметри на договор между БНР и "Музикаутор".

Директорът на медията заявява, че и двете страни споделят една цел – "достойно заплащане на труда на авторите, продуцентите и изпълнителите на музикални произведения и защита на интересите на българските данъкоплатци".

"БНР не само не оспорва заплащането на авторски права, но е и най-големият и коректен платец, внасяйки почти половината от цялата сума, получавана от "Музикаутор" от операторите на българския радиопазар", се казва в писмото.

Велев завършва с анонса, че БНР ще инициира обществена дискусия по повдигнатите въпроси, на която да изразят позициите си творци, експерти, СЕМ, БНТ, "Музикаутор", ПРОФОН, Министерството на културата и неправителствени организации, чиято дейност е свързана с електронните медии.

Представители на радиото и сдружението се срещнаха в СЕМ на 5 януари. След разговора стана ясно, че са готови за преговори, а от "Музикаутор" са се ангажирали да изготвят ново предложение до следващия ден. Когато то се появи, стана ясно, че сдружението предлага план, според който плащанията на радиото ще се увеличават плавно в следващите 5 години, като при оптималния вариант през 2021 г. за авторски права ще са дължими 3,2% от държавната субсидия на медията.

Площад Славейков