Първите танкове и бронирани коли от САЩ, както и над 3000 американски военнослужещи, пристигнаха днес в Полша, предаде Би Би Си.

Бригадата, която е постоянно базирана в щата Колорадо, е прехвърлена в Европа в рамките на операция "Атлантическа решимост" за срок от 9 месеца. В САЩ смятат, че такова разполагане е с цал гарантиране на мира и стабилността в региона на фона на руското нахлуване в Украйна. Това е опит на отиващия си президент Барак Обама да успокои съюзниците в НАТО, отбелязва Би Би Си.

Техниката и военнослужещите пристигнаха броени дни преди встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, който неколкократно изяви желание да подобри отношенията с Москва. Избирането му повдигна въпроса дали новата администрация ще спазва военната концепция.

Армията на САЩ смята да прехвърли в Полша общо 3500 военнослужещи и 2000 единици техника. Това е най-голямото американско военно подкрепление за Европа през последните няколко десетилетия. Над 80 танка и стотици бронирани коли вече пристигнаха по море в германското пристанище Бремерсхафен. Оттам те се прехвърлят в Полша и прибалтийските страни - Литва, Латвия и Естония. Това става по шосета и железопътни линии.

Същевременно пристигането на подкрепленията предизвика недоволството на няколко политически сили в Германия.

"В Русия това ще бъде възприето като подготовка за война", заяви още миналата седмица Сара Вагенкнехт - лидер на парламентарната група на партията "Левите". Тя е наследник на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП), управлявала в ГДР.

Като "дрънкане на оръжие" окачестви пристигането Александер Гауланд - зам.-председател на антиевропейската партия "Алтернатива за Германия".

"Няма да ни помогне фактът, че от двете страни на границата ще се движат танкове", каза Дитмар Войдке - премиер на федералната провинция Бранденбург.

Управляващият Християндемократически съюз (ХДС) и по-голямата част на "Зелените" обаче подкрепят разполагането на войски.

"Прибалтийците и поляците по разбираеми причини са обезпокоени от това, че Русия е в състояние на война и извършва насилствена промяна на границите в Украйна. Те и страни имат опит от окупация както от нацистите, така и от съветските си съдседи", коментира "зелената" депутатка Мария-Луиза Бек.

От февруари отделни батальони ще бъдат прехвърлени в Прибалтика, България, Румъния и в американската база в региона Горен Пфалц в Германия. След девет месеца бригадата ще бъде изтеглена, а на нейно място ще дойде друга част. Целта на ротацията са учения по прехвърлянето на големи военни контингенти.

Разполагането на сили на НАТО в Източна Европа е част от програмата на Северноатлантическия пакт. Тя е насоченва към сдържане на възможна агресия от страна на Русия. Стратегията бе приета след анексията на Крим през 2014 г.

Първоначално се смяташе, че войските ще пристигнат в Европа в края на месеца. Обача обаче ускори процеса и ги прати преди да сдаде властта на 20 януари.

В Москва разполагането на военна техника в Полша бе оценено като заплаха за руските интереси и сигурност.

"Ние разглеждаме това като заплаха за нас. Това са действия, заплашващи нашите интереси. ОЩе повече, трета страна увеличава военното си присъствие край нашите граници в Европа. Това дори не е европейска държава", каза пред Интерфакс говорителят на Путин Дмитрий Песков.