Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради почти сигурно ще бъде подновена в последните часове от работата на 43-ото Народно събрание.

Бюджетната комисия в парламента одобри днес проекторешение за увеличаване на финансовия ресурс с още 1 милиард лева. Същото сториха и няколко други комисии.

Очаква се следващата седмица, която вероятно ще е последна за този парламент, продължаването на програмата за т. нар. безплатно саниране (безвъзмездно предоставяне на средствата за ремонт) да бъде гласувано и в зала.

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова обясни нуждата от гласуване в парламента по следния начин:

"Предложението ни е за увеличаване на бюджета от 1 млрд. на 2 млрд. лв., тоест с още 1 милиард, за да можем да продължим реализацията на програмата. Защо се обръщаме към Народното събрание за подкрепа? Правителството е в оставка и съгласно Закона за публичните финанси поемането на дългосрочен финансов ангажимент изисква решението на парламента. Българската банка за развитие има възможност и ресурс да продължи да финансира програмата със свои средства и с държавни гаранции, които сме предоставили. Но все пак тук говорим за ангажимент за следващите 10 години. Това е причината да търсим широката подкрепа на Народното събрание."

На 21 ноември регионалният министър уведоми кметовете временно да преустановят сключването на нови договори по националната програма за енергийна ефективност. Причините - изчерпването на първия милиард и обстоятелството, че правителството е в оставка и не може да гарантира приемственост на политиката.

Междувременно от Националното сдружение на общините в Република България поискаха схемата да бъде продължена и дори заявиха, че ще проведат срещи с парламентарните групи по въпроса.

Санирането е един от приоритетите в бюджет 2017, приет от Народното събрание в края на миналата година. Но за да се отпуши новият милиард, трябва да се промени и правителственото постановление.

Заседанието на бюджетната комисия не мина без скандал. Депутатите от БСП напуснаха обсъждането, тъй като точката за националната програма била внесена в последния момент.

"Отказваме да участваме в незаконни заседания. Това е нарушение на конституцията. Тук става въпрос за поемане на ангажимент за 1 млрд. лв.", разгневи се Румен Гечев, бивш икономически министър от правителството на Жан Виденов.

Лиляна Павлова изнесе данни за огромния интерес към безвъзмездното саниране. До момента програмата е обхванала 2022 жилищни сгради, за които има сключени договори с ББР. Процедурите по изпълнение вървят при над 1000 сгради, а завършени са над 200.

"Колелото се завъртя. Вижда се ефекта. В региони като Благоевград и Бургас имаме масово завършени сгради, изцяло променени на места и квартали. Интересът се увеличи и броят на регистрираните сдружения на собствениците с желание да участват в програмата е почти 6000. Това е много сериозен брой, за който и вторият милиард няма да стигне", каза Павлова.