Комисиите по бюджети, по бюджетен контрол и по правни въпроси на Европейския парламент днес дадоха одобрението си германският еврокомисар Гюнтер Йотингер да стане заместник-председател на Комисията и да поеме ресорите на Кристалина Георгиева бюджет и човешки ресурси. Българката напусна Комисията в края на декември, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

В писмо до председателя на парламента Мартин Шулц цитираните комисии заявяват, че Йотингер (63 г.), който досега отговаряше за дигиталния пазар, е в състояние да поеме портфейла на Георгиева, за който председателят на  Комисията Жан-Клод Юнкер го номинира, след като Георгиева подаде оставка. Досегашните отговорности на Йотингер поема заместникът на Юнкер Андрус Ансип.

В понеделник Йотингер се яви на изслушване пред трите комисии, което по тяхно мнение е преминал успешно. Той се извини за пореден път за части от своя реч миналата година, които предизвикаха вълна от обвинения в расизъм и хомофобия, и отрече да има бизнес зависимости, след разкрития, че пак през миналата година е ползвал частен самолет на германски бизнесмен, свързан с Русия, като разноските е платило унгарското правителство. 

Българският стол в Еврокомисията продължава да бъде свободен. Когато България номинира свой нов комисар, Юнкер ще му предложи ресор съобразно с неговата или нейната квалификация.

Йотингер поема един от политически най-чувствителните ресори в Европейската комисия, месеци преди да започнат преговори между ЕС и Обединеното кралтво, което иска да напусне ЕС. Финансовите задължения на Великобритания и договарянето на следващия многогодишен бюджет без нейно участие, както и заплащането и пенсиите на британските функционери в европейските институции ще бъдат сред тежките отговорности на германския комисар. 

За да поеме той официално задълженията си, остава Съветът на министрите формално да го назначи.