Българските политици или не могат, или не искат да схванат посланието на референдума за избирателната система, изпратено им от избирателите. Или и двете.

Последните действия на ГЕРБ по темата не демонстрират нищо друго, освен политическа безпомощност. В последния възможен момент герберите се активизираха и внесоха законодателни текстове за мажоритарни избори в 240 едномандатни района.

Как да повярваме, че това не е нищо друго, освен евтин популизъм с цел привличане на някой и друг глас от онези 2 млн. и 500 хил., които подкрепиха мажоритарния вот? Само преди няколко седмици от ГЕРБ твърдяха, че нямат време дори за далеч по-малка промяна в Изборния кодекс - либерализиране на режима на преференциалното гласуване. Как да повярваме, че в ГЕРБ наистина са загрижени за обществения интерес в полза на мажоритарността, след като още в първия си управленски мандат, който бе почти цял, излъгаха и не изпълниха предизборното си обещание за подобно либерализиране? А в предишния парламент, когато уж бяха опозиция, съучастваха на БСП и ДПС в обезмислянето на преференциалното гласуване.

И тук следва най-интересния въпрос. В ГЕРБ наистина ли си вярват, че с подобен евтин популизъм ще повишат изборните си резултати? Ако това е така, то те определено не са си извадили правилните изводи от първата си, но за сметка на това съкрушителна изборна загуба на президентския вот.

На всичкото от горе за пореден път герберите демонстрират незачитане на закона. За тях законовият ред винаги е бил по-маловажен от собствения им партиен интерес, най-често маскиран като грижа за хората. Но демокрацията, освен съобразяване с гласа на народа, е и спазване на закона. А според законодателството тримесеченият срок за произнасяне на парламента започва да тече след като съдът се произнесе по обжалването на резултатите от референдума. Това произнасяне все още не е факт.

Опонентите на ГЕРБ обаче също не показват, че са разбрали посланието на референдума. От тях могат да се чуят какви ли не причудливи тези. Например тази, че мажоритарното гласуване убива демокрацията. Извинете, но във Великобритания и САЩ има ли демокрация в такъв случай?

Или пък друг аргумент - че на хората им е писнало от "свинщините" при партийните подредби на листите и за това искат мажоритарен вот. Това донякъде е вярно, но не е най-важното. Основното е, че българските избиратели много отдавна искат да имат повече власт, когато избират най-важния орган в държавата - парламента. Тези настроения са много стари, почти колкото прехода. Това може да стане чрез няколко варианта - чист мажоритарен вот, смесена избирателна система, при която поне половината депутати се избират мажоритарно или пропорционална система, но със задължително преференциално гласуване, без праг и без привилегии за водача на листата.

Просто партийните елити ще трябва да се разделят с голяма част от властта си. След референдума това е неизбежно. Това е посланието на избирателите, което партийците или не могат, или не искат да разберат. Или и двете.