Двама от хората, номинирани за високи постове в администрацията на Доналд Тръмп, смятат Русия за сериозна заплаха за САЩ и света, предаде АФП.

Това стана ясно снощи, когато в Сената бяха изслушани Джеймс Матис и Майк Помпео. Първият е номиниран за шеф на Пентагона, а вторият - за директор на ЦРУ.

Известният с прякора Бясното куче Матис смята, че руският президент Русия Владимир Путин се опитва да разбие НАТО.

"Принципиалните заплахи за САЩ започват с Русия и те включват всички страни, които се опитват да заплашват околните държави чрез насилие, оръжия за масово поразяване или чрез необичайни методи", заяви той.

Бясното куче нарече Русия "стратегически съперник" на САЩ и "противник в ключови области". Той се обяви за постоянно присъствие на САЩ в Прибалтика - Литва, Латвия и Естония.

Ако бъде одобрен за министър на отбраната, Матис ще стане първият човек на този пост от 50-те г. на ХХ век насам, който е военен от кариерата. Снощи Комисията за въоръжените сили на Камарата на представителите одобри законово изключение, което да позволи на Бясното куче да оглави Пентагона.

По-късно Сенатът гласува да бъде променен закон, който забранява военен да заема този пост, преди да са изминали 7 години от момента, в който е прекратил службата си в армията.

Майк Помпео пък смята, че Русия налага агресивно позициите си по света, като нахлу и окупира Украйна, като заплашва Европа и не прави почти нищо, за да унищожи "Даеш" ("Ислямска държава"). В писмени отговори на въпроси на сенатската Комисия по разузнаването той обещава, че ЦРУ ще предоставя на управляващите точен и проницателен анализ на руските дейности.

По-късно, по време на изслушването, Помпео заяви, че смята за приемливи изводите в доклада на американските разузнавателни служби за руска намеса в президентските избори в САЩ чрез хакерски атаки. Той изтъкна, че досега е присъствал само на един брифинг по темата, но информацията, с която разполага "потвърждава, че това е солиден анализ".

"Напълно ясно е какво се е случило. Става дума за агресивна операция, предприета от руското ръководство", заяви Помпео.

Ден по-рано и Рекс Тилърсън, номиниран за държавен секретар, пред Сената обяви Русия за заплаха за САЩ. Неговото изслушване бе следено много внимателно, тъй като в качеството си на шеф на петролния гигант "Ексон Мобил" той е близък приятел с Путин, който го награди с Орден на дружбата.