За пореден път в петък, възползвайки се от факта, че парламентарния контрол се предава по БНТ и БНР, управляващи и опозиция влязоха в словесен спор чрез декларации. Тон даде депутатът Манол Генов (БСП).

"Злополучното управление на кабинета "Борисов-2" с облекчение ще бъде пратено в историята", заяви Генов.

Той обвини правителството, че си е позволило "да раздава пари когато и на когото си иска". Според Генов това са бил "финансови жестове в стил имперска щедрост". Той изтъкна, че през 2016 г. държавата е раздавала пари на общини, към които правителството има интерес.

"Кой е повярвал как 1 млрд. лв. отиват за саниране", заяви Генов.

Според него тази програма е пример за грубо погазване на закона за публичните финанси.

"Така и няма обяснение досега защо при такова щедро раздаване правителството отказа да съфинансира Пловдив за номинацията Европейска столица на клутурата", заяви Генов.

Според него за месец и половина след оставката си кабинетът е раздал 69 млн. лв. към общините при 110 млн. лв. за цялата година.

"Най-хубавото на тежката зима е, че преди нея ще си отиде правителството на ГЕРБ", обобщи Генов.

Отговорът на ГЕРБ бе незабавен и бе даден от депутата Цвета Караянчева.

"Чак такава наглост не съм очаквала", заяви тя.

И припомни, че правителството има 3 млрд. излишък, който не се раздава тайно под масата.

"Да се върнем ли във времето на Орешарски, когато оставихте 4 млрд. дефицит и хиляди необзепчени договори? По времето на тройната колиаиця за 2 месеца бяха изхарчени 4 млрд. лв. Сега правителството има 1,5 млрд. излъшък. Събран от работата на приходните агенции. Никога не сме деляли общините на наши и ваши. Всяка община е получавала толкова, колкото поиска. Не поставяме сиренца в капаните, не лъжем хората и им казваме истината", заяви Караянчева.

Тя припомни, че от БСП са обяснявали на хората, че чрез програмата за санирането ще им се откраднат апартаментите.

"Над 80 хил. човека работят в санирането. Много от семействата се възползват. Оправи се не само външния вид на кварталите, а и сметките за ток. Вашите страхове, които искате да вселите в душите на хората, няма да станат. Нека да дйдат изборите. Аз се радвам, че остават две седмици до приключване на работата на парламента, не знам какви лъжи ще се изкажат още от парламентарната трибуна. Когато дойде време за избори българсктие граждани ще изберат".

Така Караянчева сложи край на словесната престрелка.