ГЕРБ са против официална позиция на парламента срещу обругаването на народните представители от "Шоуто на Слави". Спешен председателски съвет се проведе в Народното събрание, след като ПП "Атака" поискаха коментар за "поведението и начина", по който Трифонов и сценаристите му "обругават" депутатите.

Партиите обаче не постигнали единна позиция по въпроса.

"Представете си, ако парламентът излезе с позиция относно "Шоуто на Слави" - това означава, че ще създадем негативна енергия в обществото“, заяви Цветан Цветанов. "Не искам парламентът да участва в действия, с които провокираме омраза или разделение."

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че се е възмущавал на неверни критики към себе си, партията и лидера с години, но не иска да взимат страна.

"Силата на демокрацията са силните институции, които са призвани да защитават, когато има нарушаване на законите“, заяви неутрално Цветанов.

През последните дни Трифонов е все по-безцеремонен в изказванията си към депутатите, които неколкократно блокират въпроса за въвеждане на мажоритарно гласуване с два тура - ключовият въпрос от референдума, иницииран от шоут". Единствено към ГЕРБ шоуменът е по-мек, тъй като за герберите това стана основна тема в парламентарния живот.

Днес на правна комисия ще се обсъжда техния законопроект за въвеждане на мажоритарен вот, макар официални резултати от референдума още да няма и въпреки липсата на подкрепа от другите партии, които обвиниха ГЕРБ в популизъм.