Софийска градска прокуратура внася в Окръжен съд-Пловдив искане за отстраняване от длъжност на кмета на Пловдив Иван Тотев. Това съобщиха от държавното обвинение.

На 10 януари 2017 г. прокуратурата привлече Тотев като обвиняем за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лв. Причината: в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” в града.

На базата на събраните доказателства и от повдигнатото обвинение по отношение на Иван Тотев, прокурорът счита, че са налице предпоставките от НПК за налагане на мярка „Отстраняване на обвиняемия от длъжност”. А именно - обвиняемият да е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер, както и че то е извършено във връзка с работата му.

Съществува и друга предпоставка за искането за отстраняване на Тотев - има достатъчно основания да се смята, че заемането на поста кмет на община Пловдив ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, казват от прокуратурата. В подкрепа на това твърдение са следните аргументи: лицата, които предстои да бъдат разпитани по делото, се намират в пряка йерархична зависимост от Тотев, която би повлияла върху събирането на доказателства.

Такава зависимост съществувала и по отношение на вече разпитаните свидетели по делото. Сред тях са и служители на общината, назначени за членове на комисията по Закона за обществените поръчки (ЗОП) по проведените процедури. За тях можело да се направи извод, че биха допълнили показанията си, ако не са в пряка йерархична зависимост с Тотев.

Въпросният търг е проведен като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), казват от прокуратурата. Процедурата била проведена и без одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й, както й без количествено–стойностна сметка за проекта. Не бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект и не било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“-Пловдив с фирмата-изпълнител - „Запрянови 03” ООД.

Обвинението твърди, че Иван Тотев е направил това с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Досъдебното производство по случая е образувано на 3 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура-Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Софийска градска прокуратура да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство. Процесуално-следствените действия продължават.