Европейската комисия ще приветства едва назначеното в София служебно правителство с  доклад за правосъдието и вътрешните работи в България. Отговорните ведомства у нас вече трябва да са видели черновата му, смятат запознати в Брюксел.

Все още няма дата, на която Комисията ще публикува документа, отбелязващ 10-годишнината на евронаблюдението върху реформите в правораздавателните и правоохранителните системи на България и Румъния.

Източник, пожелал анонимност, обаче сподели пред Клуб Z, че, както миналата година, Колегиумът на комисарите се очаква да приеме доклада на последното си заседание през януари. То е насрочено за сряда, 25 януари. Може да се очаква публикуването да бъде на 26-и или на 27-и, т.е. малко след като служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, е поело отговорностите си.

Вчера представители на Комисията са се срещнали в София с представители на българските институции, ангажирани с мониторинга, за да представят черновата на доклада, каза източникът. Това може да означава, че в Министерския съвет, в министерствата на вътрешните работи и правосъдието и във Висшия съдебен съвет вече би трябвало да има негови чернови.

В досегашната практика българските власти имат няколко дни да направят бележки по тях.

Миналата година службите на Комисията, които подготвят докладите за България и Румъния, предупредиха, че очакваните им издания ще обобщят 10-годишното наблюдение и въз основа на изводите ще предложат промени в мониторинговия механизъм, известен като Механизъм за сътрудничество и проверка.

В писмо до председателя на Европейската комисия миналата година министър-председателят в оставка Бойко Борисов поиска шестте показателя на наблюдението да бъдат сведени до три и то да бъде съсредоточено само в секторите, където остават проблеми, като Комисията отчете постигнатия напредък в останалите.

В отговора си до Борисов Юнкер изрази готовност за промени и припомни ангажимента да края на петгодишния си мандат да приключи с наблюдението върху България и Румъния. Малко преди Нова година първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс, който пряко отговаря за механизма, похвали България за успехи в събираемостта на данъците, но предупреди, че е рано да се обявява край на наблюдението.

По време на последния за 2016 г. Европейски съвет Борисов след двустранна среща с Тимерманс каза пред български журналисти, че очаква мониторингът да отпадне през 2017 г. и да бъде заменен с нещо, на което подлежат всички останали държави-членки. Дни по-късно Тимерманс отрече да е поемал такива ангажименти.

Докладите за България и Румъния от януари 2016 г. посочиха, че Букурещ напредва по-бързо от София към приключване на механизма. Българският доклад критикува Висшия съдебен съвет и прокуратурата и посочи липсата на напредък в борбата с корупцията.