Много признаци навеждат на мисълта, че шефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг разчита на нещо по-голямо. Ще стигне ли дотам, че да се бори за място в Белия дом?

Доналд Тръмп все още не е облечен във власт, а в САЩ вече гледат към 2020 г. Докато една част от страната търси наследник на Барак Обама, Джо Байдън, Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс, някои, изглежда, вече се готвят за изборите след 4 години. Сред тях е Марк Зукърбърг.

"След изпълнената със суматоха 2016 г. се надявам да се справя с това предизвикателство и да попътувам, да поговоря с хората повече за това как живеят, работят и какво мислят за бъдещето", написа основателят на "Фейсбук" на 3 януари в личния си профил.

За какво друго можем да си помислим, както това прави изданието Wired, ако не за това, че Марк Зукърбърг се впуска в надпревара с перспективата за бъдещи президентски избори. Трябва да кажем, че преди седмица Зукърбърг - отново във "Фейсбук", се върна към въпроса за своя атеизъм, който демонстрира в продължение на много години:

"Бях възпитан в каноните на еврейската религия, след дтова преминах през период, когато преразгледах много неща, но сега смятам, че религията има голямо значение".

Той има право да бъде избран през 2020 г.

Както изтъква Wired, като взема под внимание идеята, "в американската политика този, който не е религиозен, никога не може да бъде избран за президент на САЩ, това не е ли техника, за да се позиционираш?" Такава гледна точка споделя и "в. "Гардиън".

Специализираното списание се отнася по-сериозно към факта, че Зукърбърг наближава минималната възраст от 35 години, за да издигне кандидатурата си през 2020 г., но смята, че вероятно той няма да се кандидатира след 4 години.

♦ Той привлича играчите тежка категория и от двете страни на политическия спектър - и републикани, и демократи.

♦ Той провежда акции срещу глобалното затопляне.

♦ Той благосклонно се отнася към реформа на имиграционната система.

♦ Той поддържа общността на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

♦ Той е дълбоко заинтересован от развитието на образованието.

Това са само някои от темите, по които Марк Зукърбърг вече се изказа. Няма съмнение, че в близките месеци, по време на мероприятия, обявени от администрацията на Тръмп, и собствените му срещи Марк Зукърбърг ще трябва да уточни много свои мнения и да заеме определена позиция по различни въпроси. И, като се започне от днешния ден, до 2020 г. той винаги има възможност още през 2018 г. да се впусне в щурм на Камарата на представители, за да придобие боен опит. Макар че Доналд Тръмп доказа, че известният ръководител на едно предприятие няма задължително нужда от някакъв опит, за да попадне в Белия дом.

-----

* Авторът е френски журналист. Статията е публикувана в изданието Slate.