"Олигарси днес? Кои са те?"

Това попита зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, докато пред Диана Найденова в "Карай направо" по Нова тв. По думите му стана ясно, че за голяма съжаление се създавали партии, "които да мразят и да противопоставят". И посочи "партията на Радан Кънев".

"ГЕРБ винаги се съобразява с избирателя", коментира той опитите от последните дни на управляващата партия да прокара някакво решение за промяна на Изборния закон.

Преди седмица той даже имаше предложение новоизбраният президент Румен Радев да удължи живота на този парламент, за да се приемат законодателни промени в съзвучие с резултатите от референдума.

"При този резултат, който имаме, а и моралът на ГЕРБ е такъв, че трябва да се съобразим с хората. Ако имаме разум и се съобразим със суверена, дали на мен или на вас ви харесва, няма значение. Президентът Радев е избран с по-малко гласове от тези, които гласуваха на референдума", каза още Цветанов.

Той отново потвърди, че не е искал правителството да подава оставка и да се отива на предсрочни избори.

"Това, което мога да кажа - имахме сериозно парламентарно мнозинство, но при това съотношение на президентските избори, премиерът реши да подаде оставка. Аз съм казвал своето мнение, че когато държавата се подготвя за председателство, едва ли това е най-добрият вариант. Но той имаше своите аргументи", допълни зам.-шефът на ГЕРБ.

Попитан какво мисли за скъсяващата се дистанция между ГЕРБ и БСП (до 2-3% според последните социологически изследвания -б.р.) той обясни: "Винаги възприемам всяка социология като достоверна, като, разбира се, за немалко имам своите резерви. Това лъжливо усещане, че БСП са в подем след президентските избори - хората имат памет".

Смятам, че не сме направали това, което хората са очаквали в здравеопазването, даде той оценка на реформите на здравния министър Петър Москов. Разкритикува и Меглена Кунева в образованието.

"В образованието - от законодателна гледна точка се справихме добре. Аз уважавам г-жа Кунева, но не се почувстваха добре всички тези, които трябваше да участват в този процес", каза той.

На въпрос за съдебната реформа той разясни: "Големият генератор на всичко, което се случи беше Христо Иванов. Аз смятам, че се направи достатъчно сериозна реформа и аз съм убеден, че докладът (на ЕК-б.р.), който ще излезе, ще е положителен".

Цветанов отговори и на няколко блиц въпроса. Уклончиво.

Най-популистката партия в отиващото си Народно събрание - БСП

Коя партия купува най-много гласове - Не мога да кажа, нямам достатъчно информация

Коя партия няма да влезе в следващото НС - Пожелавам успех на всички

Коя партия защитава олигарсите и корупцията - Само ГЕРБ не е участвала в масовата приватизация и в този грабеж. 

Реплика на Диана Найденова: Олигарси има и днес

Отговорът на Цветанов: Кои са те?

И продължението му: За голяма съжаление има партии, които се създават да мразят, да се противопоставят - примерно на Радан Кънев партията. Докато не престанем да се мразим, няма да имаме успех. Ако някой трябва да мрази главния прокурор, трябва да съм аз. Някои ме съветваха да съдя държавата, но не може политик да се гордее, че е осъдил държавата си.

И още споделено искрено и лично от зам.-шефа на ГЕРБ:

"Преди време не можех да си представя как ще общувам с БСП и ДПС. Днес си говоря с всички парламентарни групи. Много е важно да трупаш политически опит и да извличаш поуки. В първия мандат може би бях доста високомерен. Какво постигаш,когато създаваш тази омраза. Трябва да станем по-различни, да се обединим."

Цветанов реши, че трябва да демонстрира хумор, попитан дали Румяна Бъчварова е била добър вътрешен министър.

"Ох, много стана напрегнато, може ли да не отговарям."

След което в своя си стил заяви: "Положи усилия".

"БСП се връща на власт не с проведени избори, а с формата на служебен кабинет", каза още той.

Попитан как ще се казва следващият премиер на България - Бойко Борисов или Корнелия Нинова, той даде очаквания отговор:

"Аз категорично казвам, че Бойко Борисов е по-добрият вариант на България."

Според него, ако ГЕРБ е първа политическа сила, няма да става и дума за управление в коалиция.В началото на автомобилната разходка имаше и новина - варенето на ракията вече ще е цяла година. Няма ефект от предишната мярка, а сме създали дискомфорт на тези хора, разясни Цветанов, след като съобщи новината на група граждани пред Народното събрание. И отрече, че решението има нещо общо с изборите.