Според Христо Иванов, който учреди партията "Да, България" изборите трябва да бъдат максимално скоро.

"Ще направим каквото е необходимо, за да си свършим работата. Ние сме ориентирани към вършене на работа. Ние не сме за предизборна коалиция на всяка цена".

Движениe "Да, България" допуска различни варианти за коалиране, но не коалиция на всяка цена, обясни Иванов в "Седмицата" на "Дарик"-

"Всяка партия дала заявка да се бори срещу корупцията е вариант за "Да, България". Всеки, който има лице да застане зад тази кауза е в нашите сметки, но те не се за предизборна коалиция на всяка цена, за да влезем в парламента", каза той. И обясни, че в момента се водят само частни разговори с различни формации, но все още няма преговори за коалиране.



"Голямата ни цел не е правителство, а да принудим другите политически сили да спрат да плащат цената за корупцията, тя трябва да спре. Тогава ще сме си свършили работата," подчерта той.

В петък (13 януари) движениeто "Да, България" внесе документите си за регистрация на партия в съда. Формацията им е събрала около 3 000 подписа. "Уверени сме, че документите ни са изрядни и работим за самостоятелна регистрация. Ако не успеем с регистрацията, ще направим всичко необходимо,за да си свършим работата, няма да направим коалиция, за да вкараме 1-2 депутати повече в парламента", каза още Иванов.



"Антикорупционният закон е необходима стъпка, но не е достатъчен. Нас ни интересува сумарния антикорупционен ефект. Важното е с кой какво можем да свършим, а не просто коалиция на всяка цена", коментира той по повод антикорупционния проектозакон на Меглена Кунева.

По повод мажоритарната избирателна система Иванов обясни: "Не мисля , че избирателната система сама по себе си може да реши проблемите на страната. Всяка една избирателна система има позитиви и негативи. Не трябва да се придава такова значение на избирателната система. Въпросът не е просто в системата, но трябва да има честна политическа работа. Чак тогава ще има реална промяна. Ние сме готови да се явим на избори и при двете системи".

Христо Иванов се обяви против задължителното гласуване. По думите му демокрация не се постига с принуждаване: "С усилие и с работа ще има промяна, не с технически промени".

За субсидиите на партиите, третия въпрос от референдума, той смята: "Когато субсидията ти е вързана с това колко хора си привлякъл, това те принуждава да имаш контакт с избирателите. Това е онази здрава връзка която ние искаме да постигнем с избирателите. Трябва да знаем, че те могат по всяко време да ти дръпнат кранчето".

По повод отношенията на страната с Русия, Христо Иванов заяви, че България има нужда от работещи отношения с Русия, а конфликтът НАТО - Русия трябва да получи решение, в което да е спазен принципът за ненарушаване на сигурността на собствената граница. "Трябват ни здрави международни гаранции, за да не щукне на някого, че нямаме реална защита на своите граници"
 

Христо Иванов разказа, че никой от приятелите му, влезли в движението, не е типаж политик.

"Отне ми много дълги часове да убеждавам хората и никой не каза веднага "да". Влизането им в "Да, България" не е желанието им да се реализират, кара ни това че има работа, която никой не иска да свърши.

"Системните партии, както ги нарече г-н Цветанов - БСП, ДПС и ГЕРБ се въртят в управлението от десетилетия. В техните програми темата за корупцията седи периодично, от време на време някое от техните лица флиртува с нея, но те доказаха, че нямат абсолютно никакво желание да се захванат с този проблем. Този проблем е проблем, който запушва възможността да се решат огромно количество други проблеми. Без неговото решение не можем да говорим за ускоряване на икономическия ръст на страната, за ускорено производство на благосъстояние и за решаването на социални проблеми", коментира още Христо Иванов.