За близо 10 минути приключи изслушването на единствения кандидат за член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Розалин Трендафилов, съобщава "Съдебни репортажи". Към досегашния зам.- шеф на Окръжна прокуратура-Хасково не беше зададен нито един въпрос от залата, след като той изчете концепцията си за поста. Преди това общото събрание на прокурорите избра председател на събранието – прокурор Виктор Малинов от ВАП.

Гласува се изслушването на кандидата да е в рамките на 15 мин., а единственото алтернативно предложение - да не се ограничава времето за изслушване, бе подкрепено само от 80 от присъстващите прокурори.

Това е първият избор на член на ВСС по новите правила, предвидени в Закона за съдебната власт, като изборът се провежда в две поредни съботи. Днес бе предвидено изслушването на кандидата и отговорите на евентуално зададените към него въпроси, а другата събота всички прокурорите в страната ще могат да упражнят своя вот пряко (а не чрез делегати, както бе според старата разпоредба на ЗСВ). Освен това за първи път е възможно електронно гласуване, така от 1507 прокурори, 1335 са заявили, че ще гласуват електронно, а останалите 182 обвинители – чрез хартиени бюлетини.

Кандидатурата на Розалин Трендафилов бе издигната от обвинители от Хасковския апелативен район, както и от прокурори от Пловдив (където Сотир Цацаров бе окръжен съдия, преди да бъде избран за главен прокурор). В биографията на прокурор Трендафилов е посочено, че започва кариерата си в РП-Димитровград и има близо 39 години професионален стаж в прокуратурата, като само пет от тях е бил редови прокурор. През останалото време е бил на административна длъжност.

Ако бъде избран за поста Розалин Трендафилов ще встъпи в длъжност за едва няколко месеца до края на мандата на този състав на ВСС, а тази година предстоя избора на нов кадрови орган. Трендафилов ще влезе на мястото на незаконно уволнения Камен Ситнилски (който почина преди ВАС да се произнесе окончателно по въпроса за дисциплинарното му освобождаване).

Пред медиите кандидатът Розалин Трендафилов заяви, че с оглед на дългогодишния си професионален стаж ще може да даде своя принос в “решаването на някои от основните проблеми, стоящи пред ВСС”.

“Безспорно неетично ще е, ако посоча, че в този кратък период мога да реша всички глобални, многостранни въпроси, които са в обсега за решаване пред съвета, но както казах, ще се помъча да приложа своя професионален опит в неговата работа”, заяви Трендафилов.

В началото на изслушването му пред Общото събрание Трендафилов обясни мотивацията си да приеме кандидатурата, а причините били две:

“Имам съответния професионален стаж, опит, сили и възможности, както и свежи идеи. Това е един евентуално достоен завършек на професионалната ми кариера.”

Следващата събота предстои прокурорите да гласуват.