Стотици домакинства в Западна България от понеделник трябваше да останат без ток за по няколко часа заради планови ремонти по енергомрежата. Списъкът на дружествата къде какво ще се спира и ремонтира е огромен, за да се навакса работата от последните студени дни, съобщи бТВ.

За да няма спекулации и внушения в обществото за таен режим на тока обаче, енергийният министър в оставка Теменужка Петкова разпореди прекъсванията да бъдат отменени.

Планови прекъсвания на тока предстояха в половин България от понеделник. Те официално са за по няколко часа и са за подмяна на съоражения, кастрене или ремонти.

В никакъв случай не се наричат режим на тока и някои от тях са по искане на Електроенергийния системен оператор. Само на територията на ЧЕЗ списъкът е 61 страници.

От фирмата обясниха, че списъците им за планови прекъсвания в Западна България винаги бил толкова голям.

63 страници са адресите, на които ще се спира токът на територията на ЕВН  в Югоизточна България. Дружеството обяви, че били длъжни по закон да обявят адресите, но планови ремонти нямало да има заради студеното време.

Най-малко ще са плановите прекъсвания на тока на територията на „Енерго про” в Североизточна България, защото там заради бедственото положение десетки села спестяват ток по естествени причини.

Както вече съобщихме, енергийното министерство след медийния интерес спешно разпореди на дружествата плановите прекъсвания да не се осъществят, веднъж заради студеното време, и най-вече да няма спекулации за таен режим на тока.

В същото време в Западна България в момента въглищата за бита изчезнаха - всичко отива за ТЕЦ-овете.

„Хората трябва да са спокойни. Енергийната система работи нормално. Износът е временно спрян. Всяка държава иска да гарантира енергийната си сигурност”, каза в предаването „Събуди се” по Нова тв министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. По думите й и Гърция, и Румъния са спрели износа.

"Искам напълно да опровергая всички инсинуации, че ще има режим на тока. Тези спекулации със страховете на хората го правят БСП. Не е колегиално и не е етично да се правят тези неща и да се плащат хората", каза още тя.

Според нея няма опасност да не ни стигне електричеството, тъй като са предприети мерки, които да гарантират енергийната ни сигурност.

„Ще проверяваме всички въглищни централи. От вчера всички централи работят с необходимата мощност. Ако се докажат нарушения санкции ще има”, увери Петкова.