Първата изненада на световните футболни финали е факт - Коста Рика обърна с 3:1 от 0:1 Уругвай в първи мач от група "Д". Отборът на селекционера Хорхе Луис Пинто минаваше за аутсайдер в един от най-тежките квартети на мондиала, събрал печелилите общо седем пъти световната купа Италия, Англия и Уругвай.

Макар и без лидара си и най-добър футболист Луис Суарес, оставен на скамейката може би защото още не е напълно готов, урусите доминираха преди почивката и поведоха с гол от дузпа на Едисон Кавани в 22-рата минута. Шокиращо 11-метровият удар бе 100-процентов, което си е изненада от началото на световното... И двата отбора застрашиха вратарите до края на полувремето, но Уругвай бе по-близо до второ попадение.

След антракта на терена сякаш излязоха различни отбори. Все едно, че някой ги смени в съблекалните. Коста Рика нанесе своя удар за четири минути между 54-ата и 58-ата, когато първо Джоел Кембъл най-накрая намери път към мрежата, а след това и Оскар Дуарте реализира за 2:1.

Сензационният развой извади от равновесие четвъртите от мондиала в Южна Африка и те не успяха да се върнат в мача до края на срещата. Край на мъките им влезлият като смяна Урена в 84-ата. А в самия край Макси Перейра от Уругвай си изпусна нервите и видя червения картон за умишлен удар без топка.

Ето как първоначалните сметки почват да се объркват. Напът да ги пренапише е симпатичен и млад състав като Коста Рика.

Вторият мач в групата - дългоочакваният Англия - Италия, започва 01 часа наше време.