Властите на 13 държави са разбили гигантска мрежа за трафик на кюрди и мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан към Европа. В нея са участвали и членове на ПКК, както и такива от организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, пише в. „Хюриет”.

Важна част от мрежата са били и български трафиканти, които прехвърляли мигрантите към Европа.

В операцията са се включили полицейски екипи от България, Румъния, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения, Унгария, Австрия, Германия и Италия.

Миналата година в турската служба за борба с трафика на мигранти са започнали да пристигат разузнавателни доклади за наличието на организирана групировка, която се занимава с прехвърлянето на кюрди от Югоизточна Турция и бежанци към Европа.

По-късно става ясно, че мрежата осигурява незаконно преминаване през границите и на кюрдски терористи от ПКК, пише още „Хюриет”.

След опита за преврат от миналата година организацията е започнала да прехвърля и членове на организацията ФЕТО, основана от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

В хода на разследването е разпоредено да се следят общо 17 души, около които е разкрита гигантската и сложна мрежа за трафик на хора.

Транспортирането до Европа струвало на кюрдите и бежанците между 3000 и 5000 евро за всяка дестинация, като първо били транспортирани до Истанбул, а след това до Косово и Албания.

Турските граждани пътували без визи.

От разследването станало ясно, че организацията е изградила и солидни под-мрежи, като основна такава е действала в България. Тя е имала ангажимента да прехвърля мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан.

Турските трафиканти ги превеждали през горските масиви между Инеада и Дерекьой, където ги предавали на българските си колеги.

Заради визовия режим на Турция с България и Румъния българският клон осигурявал и фалшиви визи на бегълците, които влизали в двете страни с пътнически автобуси, а после се прехвърляли тайно в други европейски държави.

Гигантската мрежа за трафик е разполагала със собствен адвокат в Унгария, който помагал за трафика и консултирал мигрантите.

Освен по земя, задържаните по време на операцията са признали, че са прехвърляли хора и по въздух, като най-лесно било в балканските държави, които нямат визи за Турция.