Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е заявил в интервю за английския вестник Times, че е готов да предложи на руския президент Владимир Путин сваляне на санкциите срещу Русия в замяна на съкращаване на ядрените арсенали. Това предаде BBC.

В интервюто Тръмп критикува руската кампания в Сирия, заявявайки, че тя е довела до "ужасна хуманитарна ситуация".

"Срещу Русия са въведени санкции - хайде да видим не можем ли да постигнем добри договорености с Русия, цитира думите на Тръмп Times. Като начало мисля, че трябва да се съкращава ядреното оръжие, и то да се съкращава съществено, и това би могло да бъде основна част от този процес. Сега Русия силно страда заради санкциите и ми се струва, че може да се случи нещо, от което много хора да пострадат."

Тръмп заявява, че започва своята дейност като президент на САЩ с това, че ще се довери на Путин и на германската канцлерка Ангела Меркел, но това може и да не продължи дълго.

Той критикува Меркел за "катастрофалната грешка", която тя е направила, разрешавайки на милиони мигранти да отидат в Германия. Въпреки това той смята, че "Меркел е най-влиятелният лидер в Европа".

"Ако погледнете Европейския съюз виждате, че Германия е основният мотор", изтъква Тръмп.

Новоизбраният президент заявява, че няколко седмици след встъпването на поста ще предложи на Великобритания "справедлива" сделка, за да направи излизането на страната от ЕС "велико дело". Той също така кани премиер-министърката Тереза Мей да посети Белия дом веднага след встъпването му в длъжност.

    Тръмп мисли, че и други страни след Великобритания ще напускат ЕС, тъй като Евросъюзът е понесъл голяма загуба от миграционната криза. Тя е била "капката, която е счупила гръбнака на камилата".

    "Хората търсят своята идентичност, искат я... Така че ако ме питате, ще има още страни от Европейския съюз, които ще го напуснат, така както направи Обединеното кралство", заявява новоизбраният американски президент.

    Тръмп от своя страна обещава да укрепи границите на САЩ, включително и чрез ограничаването на пристигането на европейци, а също и жестоки проверки на пристигащи в САЩ от страни, в които е разпространен ислямския тероризъм. Милиардерът-президент критикува външната политика на САЩ, заявявайки, че решението за влизане в Ирак вероятно е най-лошото решение в историята на страната, а нещата в Афганистан също вървят достатъчно зле.

    Той отново критикува и финансовата организация на НАТО, като посочи, че само 5 държави плащат необходимите вноски. Това трябва да се промени, смята Тръмп, който обаче заяви:

    "Северноатлантическият съюз е много важен за мен".