Демонстранти в Киев атакуваха посолството на Русия. Те хвърлиха няколко запалителни бомби "Молотов" и свалиха от пилона руското знаме. След това закачиха на оградата украински флаг. Протестиращите обясниха, че знамето на Русия ще бъде изпратено на украинските военни, които участват в наказателната операция в Донбас. 

Хората замеряха посолството с камъни и димки. Разбити са почти всички прозорци на сградата. Разгневената тълпа преобърна и изпочупи няколко коли на дипломатическата мисия.

А всичко започна като мирен митинг с участието на около 80 души. По-късно протестиращите започнаха да се държат агресивно, да крещят антируски лозунги и да настояват за скъсване на дипломатическите отношения с Москва. Полицията обгради сградата на посолството, но след известно време напусна терена. Демонстрантите замеряха посолството с яйца, бутилки, пълни със зелена боя, като я изсипаха върху няколко коли с дипломатически номера.

Руското външно министерство изрази остро възмущение от провокациите на "млади фашизоиди" срещу руското посолство в Украйна.

"Руската страна е изключително възмутена от провокативните действия на млади фашизоиди в Киев срещу руското посолство в Украйна. При безотговорното съучастие на украинските власти бе извършено нападение срещу сградата на руската дипломатическа мисия и поругаването на флага на Руската федерация", се казва в изявление на Министерството на външните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Кремъл нарече атаката срещу руското посолство "абсолютно неприемлива". Неприемливо е и бездействието на украинските власти, заяви говорителят Дмитрий Песков.

Москва призова Съветът за сигурност на ООН да приеме декларация, осъждаща нападението на дипломатическата мисия.

Председател на комисията по външни работи на Държавната Дума Алексей Пушков заяви, че "нападението не е спонтанно, а планирано и целенасочено действие".

"САЩ осъждат нападението на руското посолство в Киев", обяви говорителят на Белия дом Джен Псаки. Тя посочи, че Вашингтон призовава Киев да изпълнява задълженията си по Виенската конвенция и да осигури необходимите мерки за сигурността на дипломатическата мисия

Според източници от киевската полиция, нападението срещу руското посолство е дело и на представители на батальона "Азов", финансиран от олигарха Игор Коломойски.

Западни страни в Съвета за сигурност на ООН са блокирали предложения от руската делегация проект за декларация, осъждаща нападението срещу руското посолство в Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

"Проектът на съобщение за пресата, осъждащ нападението на посолството в Киев бе блокиран от западните делегации", казал източник на агенцията. Срещу приемането на проекта, по-специално били Великобритания, САЩ и Франция.