"Целта на АБВ е да разбие двуполюсния модел в страната."

Това каза пред БНТ бившият вече лидер на АБВ и бивш президент Георги Първанов. Така и не стана ясно кой е този двуполюсен модел, при положение, че в Народното събрание в момента има 8 формации. 

По думите на Първанов АБВ ще търси партньори в леви и центристки политически сили, но сред тях не е БСП. Това стана в отговор на въпрос каква ще е политиката на наследника му начело на АБВ Константин Проданов.

Първанов заяви, че не вижда в обозримо бъдеще взаимодействие с червената партия, на която преди президентските си мандати самият той беше лидер. Една от причините е и поведението на "Позитано" 20 по време на преговорите за обща номинация за президент. Щяло да се търси вариант за "трети път", в който да има смислен център.

Бившият лидер на АБВ предупреди, че е възможна индиректна намеса на левицата в работата на новоизбрания държавен глава Румен Радев.

"Много капани ще бъдат заложени на новия президент. Най-рисковият капан е капанът на партийната обвързаност. Не трябва да позволява някой да го задуши в обятията си, защото това ще го натика в ъгъла. Усилие и напъни за това ще има със сигурност. Аз бях лидер на БСП преди да стана президент и няма как тези, които съм ръководил, да ми диктуват какво да правя", заяви Първанов.

Първанов каза още, че АБВ ще предложи да се създаде инвестиционен фонд, а парите от него да се пренасочват към развитието на технологии, които ще дърпат икономиката на България напред. Именно по този начин страната щяла да започне да догонва останалите в ЕС по доходи.