Един от чаканите с най-голям интерес мачове от първата фазана световното - Англия - Италия (1:2), донесе "олд фешън" футбол от добрите стари времена на любимата игра. И в крайна сметка "олд фешън" резултат, който не изненадва. На мондиала се играе бързо, динамично и модерно, а британците и "адзурите" демонстрираха характерни черти, за които са толкова обичани или мразени.

Италия спечели с тактическа дисциплина, компактност, прагматизъм, а след 2:1 на моменти забъркваше марковото "катеначо". Англия показа архаичен футбол, най-вече във фаза защита и така типичния за островитяните наивитет. Действа отворено и активно, но загуби.

"На моменти имах халюцинации от жегата", оплака се Клаудио Маркизио след мача.
Голът му си беше напълно реален

Двубоят се игра при изключително тежките условия на жега и влага в Манаус, на прага на амазонската джунгла. Теренът също не бе особено добър. На някои от футболистите, особено в тима на Англия, се схванаха краката. А Клаудио Маркизио, който откри резултата разкри, че получил халюцинации. Халфът на Ювентус вкара с удар от 20-ина метра, оставен необеспокояван, та можеше да пие и една вода преди да вкара.

След 0:1 англичаните бързо върнаха гола, разписа се Даниел Стъридж след брилянтна атака и идеален пас на Уейн Руни. В 50-ата минута Марио Балотели ("Милан") наказа бившия си съотборник в "Манчестър Сити" Джо Харт за 2:1.

Даниел Стъридж се радва след 1:1 

До края "скуадрата" се бранеше умно, докато тимът на Рой Ходжсън създаде няколко ситуации, но пропусна. Резултатът е напълно справедлив, а най-радостното е, че поне до момента не са регистрирани фенски изстъпления. Запалянковците от двете страни гледали мача заедно по плажове и площади.

"Трудно е да приемем тази загуба, защото играхме добре, каза селекционерът на островитяните Рой Ходжсън. - Смея да твърдя, че това беше най-добрият мач на отбора под мое ръководство. Надявахме се на победа, но не се получи. През второто полувреме направихме всичко по силите си, за да обърнем резултата. не сме от отборите, които се бранят, винаги търсим атаката и гола. Дадохме на италианците две възможности и те ги реализираха. Играта ни обаче е повод да имаме надежди. Рахим Стърлинг беше опасен през целия мач, Дани Уелбек имаше няколко шанса да отбележи, а Джордан Хендерсън и Стивън Джерард направиха всичко по силите си. Уейн Рууни също се представи много добре. Той може да действа на няколко позиции и днес отново го доказа. Сега просто трябва да спечелим средващите си два мача"

Наставникът на италианците Чезаре Прандели се оплака от жегата:

"Беше истинско безумие да играем в такива условия без прекъсване. Невъзможно бе да поддържаме високо темпо. Радвам се, че успяхме да съхраним предимството си в средата на терена. През второто полувреме англичаните се умориха, а ние бяхме по-свежи, което е резултат от отличната ни подготовка. Смених Балотели, защото той изразходва всичките си сили. Целият отбор даде максимума от себе си".

Италия излезе без контузения си титулярен вратар Джанлуиджи Буфон. Повод за оптимизъм в състава на Англия е представянето на млади футболисти като Джордан Хендерсън и Рахийм Стърлинг.

Временно класиране в група "Д"

1. Коста Рика  3:1  3

2. Италия        2:1  3

3. Англия         1:2  0

4. Уругвай       1:3  0