На пловдивския кмет Иван Тотев са повдигнати нови обвинения за престъпление по служба. Този път те са свързани с изграждането на многофункционалната спортна зала „Колодрум”, съобщава бТВ. До момента отсъства официално съобщение на прокуратурата.

Според доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в 3 от 13-те обществени поръчки по проекта има общо 22 нарушения, в резултат на които общината е ощетена със 7 777 340 лв.

Днес съдът под тепетата трябва да реши дали да отстрани Тотев от кметския пост заради другото му обвинение – за пряко договаряне със строителя на новия зоопарк в града. Почти 90% от разпитаните свидетели са в пряка зависимост от градоначалника, съобщава телевизията.

Неприятностите на "герберския" кмет на Пловдив започнаха рязко и донякъде изненадващо миналата седмица - на 10 януари. Тогава стана ясно, че прокуратурата е образувала срещу него досъдебно за това, че не е спазил Закона за обществените поръчки (ЗОП) и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ – Пловдив се е договорил пряко с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД.

"Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв.", съобщиха прокурорите.

Веднага направи впечатление, че разследването с изрична заповед на Сотир Цацаров е иззето от пловдивските магистрати и е разпоредено на Софийската градска прокуратура.

След това бе поискано отстраняването му от кметския пост.

Същият ден бе белязан и от извънредна пресконференция на прокуратурата, на която обявиха, че ще обвинят и издателя Иво Прокопиев, заедно с бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и екс енергийния министър Трайчо Трайков.