"Целите на Сърбия днес са идентични с тези на Слободан Милошевич през 90-те години", заяви косовският президент Хашим Тачи, цитиран от БГНЕС.

Думите му бяха в отговор на изказванията на сръбския му колега Томислав Николич, че страната му е готова да изпрати войски в бившата си област, която обяви независимост през 2008 г.

"Косово има интерес от диалог и нормализиране на отношенията, а заплахите за война са неприемливи", написа Тачи в профила си във фейсбук.

"Косово е Сърбия", е изписано на различни езици на влака от Белград за Косовска Митровица.

Той изрази и задоволство от избягването на напрежение в политическата ситуация и сигурността в страната и региона, като е било попречено на нелегалното влизане на сръбския пропаганден влак на косовска територия. Тачи изтъкна, че страната му уважава свободата на движение на стоки и хора, но няма да толерира провокации. Президентът на Косово се надява сръбските власти да са разбрали, че действията им са незаконни и са против духа на диалога и сътрудничеството в региона.

Сърбия планираше влакът до Косовска Митровица да тръгва от Белград, да минава през Младеновац, Крагуевац и Кралево. Предвиждаше се новата железопътна услуга да работи от 20 януари до 26 февруари, след което ще бъде взето решение дали тя ще остане за постоянно.

Република Косово обаче смята новата железопътна линия за опит от страна на Белград да наруши суверенитета й. Сърбия не признава Косово за независима държава и продължава да счита за своя територия. 

Отгоре на всичко влакът, произведен в Русия, бе украсен със сръбски знамена, православни сцени, манастири и средновековни градове. По него имаше надпис “Косово е Сърбия” на 20 езика.

По тази причина Тачи нареди на спецчасти на да препречат с бронетранспортьори пътя на композицията.