Александър Методиев - депутат от ДПС със свален имунитет, получи 6 месеца условно за хулиганство от състав на СГС. Изпитателният срок ще е 3 години.

Освен това той ще трябва да плати 3000 лв. глоба за неизпълнение на полицейско разпореждане, стана ясно на днешното финално заседание пред първа инстенция.

Бат Сали бе обвинен в няколко леки деяния по повод арогантно негово държане под района на РПУ-Костенец на 1 май миналата година. На връщане от футболен мач на "ромския отбор на Самоков" (по неговите думи), той първоначално  не спрял на подаден сигнал от полицай, след като е нарушил двойна непрекъсната линия с верижно изпреварване.

От луксозния Мерцедес ML на народния избраник само са размахала депутатска карта, разказаха в показанията си по делото самите полицаи.

После обаче се върнал да търси сметка на униформения патрул от трима КАТ-аджии - защо са си позволили да спрат "неговите хора" - пътуващ след него микробус със споменатия ромски отбор по футбол. Ченгетат, които по това време провеждали специализирана операция по съвсем друга тема - срещу обичайната великденска контрабанда на крадени агнета, съставили акт на един от пасажерите, че не носи лична карта. Това предизвикало гнева на депутата.

Опитвайки да влияе на началника на РПУ, Методиев заплашил полицаите, че "ще се видят цивилни" само за няколко дни. След поредица проведени разговори с местния шеф на РПУ опитал да им изиска отчет за цялата им наказателна дейност на смяната.

„Размахвайки картата си на народен представител, Александър Методиев на няколко пъти изпускал картата и документите си на земята, след което ги събирал, говорел  провлачено и лъхал на алкохол“, пишеше още в обвинителния акт. В течение на делото обаче стана ясно, че за да не нагнетявали още напрежение, полицаите въобще не са му правили проверка с технимеско средство.

Вследствие на това прокуратурата образува досъдебно производство, Сотир Цацаров поиска имунитета на Методиев на 7 юли и той си го даде сам.

Обвинителният му акт бе внесен едва на 13 септември 2016 г.

Присъдата е на първа инстанция и подлежи на обжалване.