Британската лира, или паундът, достигна най-ниската си стойност на валутните пазари за последните три месеца, предаде БНР.

Валутата се разменяше днес срещу 1,2 евро и 1,3 долара. Това се случи на фона на очакванията, че премиерката Тереза Мей ще обяви в утрешната си реч, че Обединеното кралство е готово да напусне общия европейски пазар.

Валутните пазари, финансовите експерти и анализаторите реагираха незабавно на информациите, че Мей ще предпочете т. нар. твърд "Брекзит". Предполага се, че тя ще използва утрешната си реч, за да сигнализира готовност за напускане на общия пазар и митническия съюз, въпреки че от "Даунинг стрийт" заявиха, че разпространяваните съобщения са спекулации. Несигурността по отношение на това как точно ще изглежда "Брекзит" и липсата на конкретна информация от страна на властите са сред основните фактори, които влияят върху изявите на лирата на валутните пазари. 

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заяви днес в интервю за в. "Таймс", че падането на паунда е голяма новина за британския бизнес. Експертите отчитат, че по-слабият паунд помага на британските фирми да бъдат по-конкурентоспособни в чужбина, но от друга страна това оскъпява вносните стоки и е лоша новина за почиващите в чужбина.