Не съм изненадан от новото обвинение. Очаквах това дело да започне, тъй като аз и адвокатите ми бяхме запознати с материалите.

Това каза пред БНТ ген. Кирчо Киров, който изтъкна, че това е четвърто дело, което ръководители на НРС (сега ДАР) завеждат срещу него във „война“, срещу него и семейството му, която продължава шеста година.

Започна в самото начало като изпълнение на политическа поръчка в определени, конкретни исторически условия в онази толкова далечна 2012 година. Когато се завърти колелото и се създадат съответни взаимоотношения между страните, мисля, че е нещо логично и естествено това, което ми се случва към днешна дата, познавайки добре хората, които седят сега на управленските кресла на Държавната агенция за разузнаване.

Киров няколко пъти е повтарял, че делата срещу него са политически. Както стана ясно, денс прокуратурата му повдигна второ обвинение - отново за присвояване и отново на сума, близка до 5 млн. лв. От Военно-окръжната прокуратура казаха, че Киров в съучастие с негов подчинен от НРС, е подготвял документи с невярно съдържание, парите са изписвани от казата на НРС сякаш са за разузнавачи, но такъв разведчик, който да ги е получил, не е установен.

Нито по първото дело, в което бях обвинен за присвояване на средства, нито по това дело, аз не съм присвоил нито един лев, нито едно евро, нито един долар или цент, или стотинка. Това го заявявам категорично и безусловно.

Според Киров е налице „твърде добро“ сътрудничество между ДАР и прокуратурата.

Учудвам се как в медиите свободно, целево изтичат данни по делата, които, ако аз бих си позволил да изнеса, веднага бих бил обвинен за нарушаване на Закона за защита на класифицираната информация. Впрочем едно от делата, които ръководството на НРС, днес ДАР, води срещу мен, е именно за нарушаване на този закон.

По първото дело Киров получи 10 г. ефективна присъда на две инстанции, но ВКС върна казуса, защото правото му на защита е биило нарушено.