Най-много еднодневни трудови договори в България се сключват за гроздобер (работа по винени лозя). Следващи по активност са стопаните, които наемат краткосрочна работна ръка за бране на череши, на малини и за розобера.

Това сочи анализ на "Индъстри Уоч" на база данни от Главната инспекция по труда.

Трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа бяха въведени през юли 2015 г. с промени в Кодекса на труда. Целта беше да се уреди законосъобразното наемане на работна сила в земеделието, където за кратък период се изискват голям брой работници.

По данни на НОИ за периода юли-декември 2015 г. от новата уредба са се възползвали 1196 осигурители. Те са наели на еднодневни договори над 15 200 физически лица за общо 57 900 работни дни. За периода януари-септември 2016 г. се наблюдава увеличение на всички показатели - броят на осигурителите достига 1524, осигурените лица нарастват с 43% до над 22 000, а броят на отработените дни се повишава с 63% до 94 300.

Земеделските производители, използващи схемата, са наемали средно по 13 души на еднодневни договори през втората половина на 2015 г. А през следващата година броят им достига 15. Средният период, в който предприятията използват облекчението, се увеличава от 48 дни през 2015 г. на 62 дни година по-късно.

Въвеждането на еднодневните договори е най-вероятната причина за изсветляване на трудовия пазар в земеделието. По данни на НСИ наетите лица в селското стопанство през май 2016 г. са били почти 85 000 спрямо близо 74 000 през май 2014 г.

Източник: "Индъстри Уоч" по данни на НСИ.

От "Индъстри Уоч" правят извод, че мнозинството наети по еднодневни договори са безработни, които не упражняват друга форма на заетост, или са лица, работещи изцяло в сивата икономика.

В рамките на изследването е направена анкета сред 800 земеделски производители. Близо 86% от използвалите еднодневни договори споделят, че в тези случаи работниците се притесняват да не загубят достъп до социални помощи. Това показва, че предвиденият режим за запазване на достъпа до обезщетения, помощи и услуги е изключително важен фактор за приложимостта на еднодневните договори.

Най-значимият разход за работодателите е за разяснителна кампания сред работниците за ползите от регулацията – около три четвърти от производителите са влагали допълнителни усилия по темата. А около 40% от стопаните отбелязват, че използването на еднодневните договори е довело до увеличаване на разходите за счетоводни услуги.

Половината анкетирани са на мнение, че работниците срещат притеснение или трудност при попълването на личните си данни. Тези пречки могат донякъде да се преодолеят с промени в процедурите и реда за попълване и отчитане на трудовите договори.

Въпреки трудностите, над 3/4 от фермерите, които са използвали еднодневни договори през 2016 г., планират да назначат персонал на краткотрайна сезонна работа през следващите 12 месеца.

Ако уредбата се доразвие и облекчи допълнително, използването на тези договори ще се увеличи, заключават анализаторите.