Пловдив може да остане временно без кмет. Това реши състав на Пловдивския окръжен съд. След двучасово заседание при закрити врати съдът постанови, че Иван Тотев (ГЕРБ) трябва да бъде отстранен от длъжността, която заема, заради разследването по повдигнато обвинение срещу него.

Съдия Силвия Цанкова е намерила искането на Софийската градска прокуратура, която води досъдебното производство срещу кмета заради процедурите по изграждането на зоокът в града. Причината е, че Тотев можел да повлияе на разследването, ако продължи да упражнява кметските си правомощия. Съдийката не прие и аргумента, че Тотев е в отпуск до 15 февруари и за негов заместник е посочен Розалин Петков, съобщи БНР.

Определението на окръжния съд може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Адвокатът на градоначалника Красимир Елдъров обяви, че обжалване ще има. По време на пледоариите той е нарекъл искането за отстраняване на Тотев "самоцелно"- Самият кмет изслуша решението на съда и запази мълчание. 

По-рано през деня днес стана ясно, че Тотев се е сдобил и с второ обвинение. Този път то е за изграждането на многофункционалната спортна зала в Пловдив.