Интернет е пълен с хора, които твърдят, че поредната "магическа диета" може да излекува рака. Но експертите предупреждават - грешният избор може да има тежки последици

Магическа рецепта за изцелението или предпазването от рак няма, а промяната в начина на хранене на пациентите може при определени условия да им помогне да подобрят качеството на живота си. Но има задължително условие - тези предписания трябва да идват от медицински квалифицирани лица, пише "Гардиън". Изданието напомня нашумелия случай с австралийската блогърка Бел Гибсън, която рекламираше написана от нея книга за това как се е излекувала от няколко вида рак чрез яденото на "правилните неща". Издателство "Пеингуин" даже плати над 264 хил. австралийски долара за книгата, а Гибсън от реклами спечели още над 420 хил. австралийски долара. След това се оказа, че тя никога не е боледувала от рак. Твърденията, че е дарила 300 хил. за благотворителни каузи, също бяха неверни.   

Тази история е пример колко внимателни трябва да бъдем, когато се доверяме на такъв тип препоръки за хранене, което "ще помогне" в лечението на онкологично заболяване. Рут Килкаули и Фиона Рулстън  са онкологични диетолози - става дума за Великобритания. (В България "не глезят" пациентите по този начин-б.р.). 

Килкаули споделя пред "Гардиън", че е тревожно, че огромна част от заблуждаващата информация, която пациентите й получават, идва от най-близките им, които го правят с най-добре намерения. Другият най-разпространен начин е информация от интернет. "Ако напишете "хранене и рак" в "Гугъл" ще получите над 123 млн. резултата. С толкова противоречаща си информация, за онкоболните е стряскащо и объркващо при положение, че те вече са достатъчно притеснени и разтревожени", казва Рулстън.

Ето някои отговори от двете специалисти на чести питания?

Веганска диета

Все още не съществуват особено сериозни доказателства, че яденето на червено месо предизвиква рак. Някои изследвания установиха слаба възможност червеното месо да бъде свързано с рака на дебелото черво при мъжете. Но връзка не е причина. Има доказателства, че веганските диети могат да доведат до загуба на тегло при някои хора - но това може да е свързано с факта, че веганите по принцип много внимават какво ядат и колко. Здравословната диета включва избягването на преяждането, както и да се набавят достатъчно вещества, необходими за организма. 

В малкото научни проучвания на веганството и вегетарианството няма достатъчно данни за веганския хранителен режим, но за някои вегански диети е установено, че водят до по-ниски от минимално препоръчителните нива на калций в организма. Изследване на мъже в ранен стадий на рак на простата показва, че веганската диета води до дефицит на витамин Д.  

"Ненужни ограничения на някои групи храни не са препоръчителни по време на лечение от рак", смята Рулстън. Килкаули добавя: "Сред негативните последици е по-голямата загуба на мускулна маса. Това води до намалени сили за понасяне на лечението, липса на енергия, лошо настроение и умора, неадекватен прием на микроелементи - особено на калций".

Захарта

Всички знаем, че захарта е благоприятстваща рака. Яденето на много мазно или на сладко не е добро за никого. Но идеята, че ракът обича захар и че пациент може да "умори от глад" своя рак като спре въобще захарта и въглехидратите, е огромно опростяване на много сложна болест, която реагира отделно при всеки пациент.  Не е вярно уви, че тортите "хранят" рака, докато яйцата "хранят" здравите клетки. Спирането изцяло на въглехидратите поставя пациентите в риск от недохранване.  Проучване на над 1000 пациенти в три ирландски болници откриват тревожни нива на недохранване при болните от рак.

Случаят на 65-годишна жена, която се възстановила от мозъчен тумор, се представя като пример за идеята, че хранителен режим с малко въглехидрати и високомаслена "кетогенична диета" може да лекува рак. Все пак пациентката е получила и стандартно лечение с химио и лъчетерапия. Защитник на тази диета е д-р Томас Сейфрид от Бостънския колеж. Той разпространява смущаващото твърдение, че това хранене може "да замести химиотерапията и лъчетерапията за всички видове рак".

Храненето трябва да е комплексно. пациентите трябва да търсят индивидуални препоръки за техните конкретни нужди от квалифицирани спецалисти. Никой компетентен професионалист няма да каже на пациент да изостави медицинско лечение заради някаква диета. 

Какво да кажем за хранителните добавки и суперхраните?

Добавки, които не са препоръчани от диетолозите, могат да влязат във взаимодействия с другите лекарства, включително и  антираковата терапия, и да намалят действието им. Според специалистите терминът "суперхрани" е само маркетингова стратегия, не е научно обоснован.

"Има огромна манипулация на емоциите на хората, които пробват някаква модна диета с надеждата, че ще ги излекува. Но това не се случва, защото тя е твърде ограничаваща, противна или пациентът е твърде зле", казва Килкаули. "Виждала съм много диети, които се рекламират без да има никакви доказателства, че ще има ефект от тях. Това е много жестоко за болните", добавя тя.